Sivut

sunnuntai 21. kesäkuuta 2020

Tytti Parras: Rakkaat


Tytti Parras: Rakkaat 1970, Otava Salamanteri, 1981 sivumäärä on 185.

Tytti Parras jatkaa Rakkaat -romanissaan esikoisromaaninsa Jojon teemoja ja tarkastelee nuorten aikuisten vapaita sotkuisia suhteita ja ajelehtiessaan samalla luotaa päähenkilön lapsuuteen häivemäisten muistojen avulla.

Tytti Parras kirjoittaa henkilönsä nykyhetkeen, mutta hän on tavallaan Suomen Patrick Modiano, koska sen verran päämäärätöntä nykyhetken toiminta on. Tytti Parras ei tosin kirjoita henkilöään yksin haaveilemaan kaduille vaan ajelehtimaan turtana muiden joukkoon.

Rakkaat-romaanin päähenkilö nuorehko naisopiskelija tarkastelee rakkaitaan, hänellä on suhde naimisissa olevaan 40-vuotiaaseen Esaan, ja avoliitossa olevaan Santtuun. Nainen on muuttanut Esan vuokraamaan asuntoon Santun ja tämän avovaimon Tarjan luota, parilla on kaksi lasta tyttö kuusivuotias Mikki ja kaksivuotias poika Markku. Tarja on viimeisillään raskaana, koska on perunut abortin viime hetkellä. On äitienpäivä.

Rakkaat tarkastelee siis päähenkilön suhdetta Tarjaan, Santtuun ja Esaan, sekä porautuu Tarjan lapsuuden kesiin.
Esa on köyhästä kodista, suorittaja, joka on päässyt kovalla työllä eteenpäin, hän on ollut oppikoulussa vapaaoppilas, ja suorittanut kaksi tutkintoa ja virassa. Hänellä on vaimo Raili ja tytär Lilli. Avioliitto ei ole vahvalla pohjalla. Hän kutee vieraan naisen kanssa asunnossaan, ja ajeluttaa tätä pitkin Suomea. Esalle ilmenee, että hän saa kenkää virastaan.

Santtu on tuonut päähenkilön taksilla pubista ränstyneeseen Pappilaan, jossa hän asuu avovaimonsa ja lastensa kanssa.  Suhde alkaa päähenkilön kanssa. Santulla on kaksi naista, joista Tarja saa ensin keskenmenon ja sitten lapsen. Päähenkilö popsii e-pillereitä. 

Kirjassa luodataan suhteiden alkuun ja historiaan, mutta avain päähenkilön ajelehtimisessa on lapsuuden kesissä, missä traktorikuski  vieraili piikojen aitassa, ja hyönteis- ja kasvitutkija Boman vei päähenkilöä luonto- ja veneretkille.

Tytti Parraksen kerronta on monitasoista ja samalla nykylukijalle paljastetaan mistä hippiaikana kohistiin. Nykyisin kirja henkii ajankuvaa. Tapahtumapaikkoja ovat Tampere, Lohja ja ilmeisesti Turku, jossa tuolloin oli vielä raitiotie. Päähenkilön äiti muuten polttaa poskisavuja holkilla pilliklubistaan (Klubi -tupakka).

Rakkaat on ihan kelpo kirja, mutta ei yllä mielestäni Jojon eikä Hyvin kasvatetun tytön tasolle.

Maija on blogannut myös Rakkaista ja Maija jäi kaipaamaan enemmän perusteluja ja tunteita täällä.

****
Tytti Parras (1943 - 2018) oli suomalainen kirjailija.
Tytti Parraksen kirjat olivat hyvin moderneja ja rohkeita hänen tuotannostaan olen blogannut

4 kommenttia:

  1. Parras oli hyvin moderni kirjailija. Hyväksikäyttö ja hankalat suhdekuviot, abortti, e-pillerit, keskenmenot, perheväkivalta jne. Luulenpa, että Parraksen kirjat ovat kuohuttaneet vanhoillisia piirejä 70-luvun alussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin, ja on moderni, ja luo tällaisia häivemäisiä muisteluja,

      Poista
  2. Kyllähän Tytti Parras Jojoineen oli 1968 aikansa tapaus ja säväyttäjä sekä aiheutti runsaasti polemiikkia ja ravistelua ns. parempien perheiden keskuudessa.
    Oma lukukokemukseni jäi Jojon varaan, mutta tiedän Parraksen kirjoja ostetun nuoremmille esimerkin vuoksi, miten sitten EI toimita ja tehdä. Toimiko vai innostiko, mene ja tiedä, mutta sarallaan merkittävä kirjailija:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, ja ajankuvasta. Uma Aaltonen kertoi että ”vetoketju on paras ehkäisykeino – kun se on kiinni” ja sitten Tytti Parras kertoo mitä tapahtuu, jos näin ei ole.
      Tytti Parras on minusta hyvä, ja huomaan, että nämä samat teemat ovat joka teoksessa.

      Poista