Sivut

tiistai 19. toukokuuta 2020

Fred & Geoffrey Hoyle: Viides planeetta



Fred & Geoffrey  Hoyle: Viides planeetta, Alkuteos Fifth Planet 1963, suomentanut Kalevi Nyytäjä, WSOY 1975. sivumäärä 238.

Fred ja Geofrey Hoylen Viides planeetta vie meidät 2000-luvulle. Linnunradan liikkeet tunnetaan paremmin, ja aurinkokuntaamme lähestyy Helios-tähti. Kirjan päähenkilö Hugh Conway löytää Helioksen viidennen planeetan Akhilleuksen, jossa on ilmakehä.

Professori Hugh Conway on naimisissa kauniin Cathyn kanssa, jota rakastaa syvästi. Cathy on rahanahne lumppu, Cathy palaa kotiin Hughin luo vain syrjähyppyjensä jälkeen, pari on ollut yhdessä vuosikymmenen. Nyt Cathyllä on suhde astronautti  Mike Fawsettiin.

Viides planeetta on kirjoitettu aikana, jolloin Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen kilpajuoksu kuuhun oli alkanut. Kirja heijastelee 1960-luvun asetelmia. Länsi lähettää oman raketin planeetalle, ja Neuvostoliitto omansa. Kirjassa kuvaillaan paljon rakettimoottoritekniikkaa, ja avaruudessa oloa. Neuvostoliitto lähettää yhdeksi astronautiksi naisen Tara Iljanan, jolle kehkeytyy menomatkalla suhde kapteeni Pitojanin kanssa. Yhteydet maahan katkeavat täysin. Neuvostoraketti saapuu ensin planeetalle, mutta lasku epäonnistuu pahasti ja he pyytävät apua, lännen miehistöltä, joka saapuu muutamia päiviä myöhemmin.

Akhilleus on kaunis planeetta, ruohoa, ja lammikoita, suotuisa ilmasto. Miehistö alkaa kuitenkin käyttäytyä hyvin oudosti. Mike Fawsett näkee hallusinaatioita Cathystä, ja sekoaa. Osa miehistöstä eksyy ja ajaa ympyrää. Puolet miehistöstä pääsee rakettiin, ja yksin seonnut kuolee raketissa. Tara Iljana on lyöttäytynyt aluksen amerikkalaisen kapteenin Fisken kanssa.

Jos et halua tietää juonipaljastuksia, voit lopettaa lukemisen tähän.
Raketti laskeutuu Yhdysvaltoihin Fiske, Iljana, Pitojan ja pahasti sairas Fawsett. Fiske ja Iljana jäävät Yhdysvaltoihin, he peittelevät matkan todellisia vaikeuksia, mutta kertovat likipitäen totta. Neuvostoliittoon kiidätetty kapteeni Pitojan valehtelee kaiken, hän väittää amerikkalaisten hyökänneen heidän kimppuunsa. Suurvaltiot alkavat uhitella toisilleen ja maailma on ydinsodan partaalla.

Kirjan yllätys ja syvin sanoma on kuitenkin, mitä planeetalla tapahtuu, ja miksi. Planeetalla on elämää, vaikka astronautit ja kosmonautit näkevät vain ruohoa. Fawsettin mukana tulee vieras olento maahan, samasta syystä kuin ihminen meni Akhilleukseen, uteliaisuudesta. Cathy menee katsomaan kuolevaa Fawseetia, ja olento siirtyy Cathyyn.

Kirja on heijastaa minusta sovinismia. Iljana on kosmonautin salarakas, ja astronautin avokki, ja Cathy on miehiin menevä typerä nainen. Koska Cathy ei oikeastaan ajattele mitään, akhilleuslainen sulautuu häneen eikä Cathy halua vastustella. Olennolla on tiettyjä voimia. Loppu, jota en paljasta, on hyvinkin jännittävän yllättävä ja monta juonenkäännettä tapahtuu ennen loppua.

Fred ja Geoffrey Hoylen Viides planeetta kuvaa kilpajuoksua avaruuteen, mutta jää muistiin lopulta syvän ja ikuisen rakkauden kuvauksena.

*****
Fred Hoyle (1915 - 2001) oli brittiläinen tähtitieteilijä ja kirjailija, Geoffrey (s. 1941) on hänen poikansa. Hoylet visioivat tulevaisuutta. Englanti jää pois yhdistyneestä Euroopasta, johon Sveitsikin on liittynyt. Saksa on onnistunut yhdistymään 1990-luvulla. Neuvostoliitto on lännen vastapuoli, ja Hoylet esittävät sen propagandaa suoltavana ihmisoikeuksia rajoittavana maana.

2 kommenttia:

  1. Olen lukenut Fred Hoylelta tietokirjan Maailmankaikkeuden kehitys. En tiennytkään, että hän kirjoitti myös fiktiota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsellekin tämä oli yllätys, ostin tämän Helsingistä Punainen planeetta antikasta, ja ajattelin lukea tämän vielä uudestaankin ...

      Poista