Sivut

lauantai 11. elokuuta 2018

Selkokirja: A Room With a View



Luin huomisen Klaaran päivän haasteen selkokirjaksi E.M Forsterin A Room With a View, eli suomeksi tämä on käännetty nimellä Hotelli Firenzessä. Kirja on kirjoitettu 1908, ja se tarkastelee englantilaisen yhteiskunnan onttoja avioliittoja. Bloggaus perustuu tähän lyhennettyyn ja helpotettuun teokseen ei filmiin, eikä täyspitkään Forsterin romaaniin, jotka meillä on ollut, mutta en ole vaivautunut lukemaan. Luultavasti kirja on oiva, sillä Forsterin romaani Matka Intiaan ja Talo jalavan varjossa ovat loistokirjoja.

Tarina alkaa, kun nuori neiti  Lucy Honeychurch menee lomalle Firenzeen joko laivalla tai junalla, lentoliikennettä ei tuolloin 1900-luvun alussa ollut. Matkaseurana hänellä on vanhempi neiti Charlotte Bartlett. Neidit kirjautuvat Bertolinin hotelliin, ja huoneessa pitää olla näkymä (A room with a view), mutta Lucyn huoneessa sitä ei ollut. Hotellissa on herra Emerson ja hänen poikansa George, heidän huoneessaan on ikkuna ja hieno maisema. He tarjoutuvat vaihtamaan, ja lopuksi neidit vaihtavat huoneen. Hotellissa on myös kirjaa kirjoittava neiti Vanish.
Emersonit eivät kuulu muiden englantilaisten juorupiireihin Heitä vältellään, ehkä siksi, että he ovat käyneet töissä. Lucy kävelee yksin kaupungilla ja näkee miehen puukottavan toista miestä, joka kuolee. Lucy pyörtyy, onneksi George Emersonin käsivarsille. Myöhemmin George suutelee Lucya, mutta neiti Bartlett näkee tämän, ja vie Lucyn Roomaan, missä lomailee rikas perheen arvostama poikamies Cecil Vyse.

Englannissa Honeychurchien Windy Cornerissa seurapiiripuuhat jatkuvat ilman Emersoneita. Kolmanteen Cecilin kosintaan Lucy myöntyy, ja jokusen ajan kuluttua Vyse suutelee kömpelösti Lucya.

Emersonit muuttavat Surreyhyn lähelle Lucya, joka yrittää vältellä Georgea, ja kihnuttaa Vysen vieressä, joskaan Vyse on kiinnostuneempi kirjoista. Kun Lucy, Lucyn äiti ja Cecil ovat kävelyllä, niin Lucyn veli, herra Beeby ovat uimassa yhdessä Georgen kanssa, tai uimisen sijasta he telmivät vähissä vaatteissa. Kolmikot kohtaavat toisensa.

Seuraavaksi  George kutsutaan pelaamaan tennistä, ja Lucy joutuu kohtaamaan Georgen, johon hän on oikeasti ihastunut, mutta ei  ymmärrä tätä. Cecil ei pelaa tennistä vaan lukee kirjaa, joka tapahtuu Firenzessä. Siinä tapahtuu murha ja poika suutelee tyttöä, Cecil esittää kirjan juonesta kirpeitä kommentteja. Neiti Vanish on kirjoittanut sen salanimellä. Lucylle George selittää, että Cecilin kanssa ei tuleva avio-onni kukoista. Muut pelaavat lisää tennistä, mutta Cecil hautautuu kirjaansa, joka oli hänen mielestään siis huono. Todellisuudessa Cecil ei uskalla kohdata ihmisiä. Tennisotteluiden jälkeen Lucy kertoo tunteistaan Cecil Wyselle ja ettei hän oikeasti rakasta tätä, ja Cecilin pitää valita nokkela nainen, joka osaa keskustella taiteesta ja kirjoista. Lucy kokee että on menettänyt rakkauden, rahaa ja tulevaisuuden suunnitelmat.

Lucy tapaa Georgen isän. Isä selittää Georgen masennuksesta. Lucy kulkee eri tietä, kuin perhe haluaa ja normit ovat. Lucy ja George menevät naimisiin ja köllivät kahdestaan Firenzessä hotellissa, jonka ikkunasta on ihanat tulevaisuuden näkymät?

En ole lukenut pitkää versiota, tämä selkoversio oli sangen yksinkertaista kieltä, jossa oli hyvin tavallisia sanoja. Sana clever alkoi ärsyttää, sillä kaikki henkilöt miltei olivat sitten nokkelia, älykkäitä, ja ainakin hienoja ihmisiä, vaikka Emersoneita ja neiti Vanishia lukuun ottamatta kukaan ei tehnyt yhtään mitään, eikä ainakaan töitä. Pidän kirjoista, mutta jostain syystä olen inhonnut jo tämän filmiversiota niin paljon, että en ole sitä katsonut, kun meillä on telkkari auki.

Osallistun tällä siis Tuijatan Klaaran päivän selkokielihaasteeseen täällä. Tässä on minusta selkokielen idea siinä, että sanasto on pidetty suppeana ja lauserakenteet ovat selkeitä.

4 kommenttia:

  1. Fosterin kirjoista hyviä filmejä.
    Maurice (1914) erikoinen kirja, hänhän tykkäsi miehistä:
    http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2014/04/maurice.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. A Room With a View on hieno filmi.

      Poista
    2. Kiitos on hieno filmi ja kirja, meillä on tv:stä tullut monta kertaa filmi, en ole vaan vaivautunut katsomaan sitä, mutta otetaan projektiksi.

      Poista
    3. Kun bloggasin Matkasta Intiaan, joku kommenteissa kommentoi Forsterin yksityiselämästä. Oma valinta ja täysin normaalia, eikä nämä ole koskaan vaikuttanut minun mielipiteisiini eikä suhtautumiseeni. Matka Intiaan on loistava kirja.

      Poista