Sivut

sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Ilkka Remes: Vapauden risti -ajatuksia kirjan liepeiltä



Ilkka Remes: Vapauden risti, WSOY 2017, sivumäärä 435.

Horna-sarja (Horna, Jäätyvä helvetti sekä Kiirastuli)  huipentuu tähän Vapauden risti -teokseen.

Horna-sarjan sankari on Lari Vuori, joka oli tarinan alussa Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen palveluksessa. Larilla on vaimo Riikka, ja poika Eero. Riikan serkku on nouseva idän tukema demari Saana Rantaperkiö. Nina Rosenberg on juristi, jonka murhattu isä on piilottanut jotakin hyvin arvokasta tai vaarallista tietoa. Tätä tietoa etsii moni taho. Kenraaliluutnantti Kahma on Horna-operaation johtaja, hänet on potkittu pois puolustusvoimista. Kahma on rakastunut CIA-agentti Jennifer Melderikseen, jonka toinen rakas on CIA.

Itäinen naapurimme on ahdistanut maamme polvilleen. Hanko ja Ahvenanmaa ovat jo tukikohtina, Yhdysvaltojen joukkoja on saatu maahan. Suurvallalla on kuitenkin omat tarkoitusperänsä. Idästä on avattu rajat, ja turvapaikanhakijoita on virrannut maahan. Some-Suomessa on kaaos, myös poliittisesti, on tulossa uudet eduskuntavaalit, myös Nato-kansanäänestystä puuhataan.

Vapauden risti -teoksen alussa kuorma-autolla ajetaan Helsingin Kauppatorilla ihmisjoukon päälle, moni loukkaantuu, alkuperäinen kuljettaja on tapettu. Teko on lavastettu, kuten aiempien osien kirkkopalo. Kirkkonummella SDP:n johtotroikka kuolee järjestettyyn häkämyrkytykseen, Saana jää henkiin, mutta hänestä yritetään myöhemmin päästä eroon, hän kun ei suostu sätkynukeksi ja tietää liikaa.

Vihollisella on kaksi strategiaa, joko suoraan hyökätä Some-Suomeen tai uusissa vaaleissa vaikuttaa lopputulokseen niin, että saadaan sille mieleinen hallitus. Yllättäen Some-Suomen kamaralla operoi tehokas israelilaisten ryhmä Mossadista. Some-Suomen kohtalonhetkiä eletään, mutta maailmanpoliittisestikin on kovat piipussa. Onnistuvatko Lari ja Kahma pelastamaan Some-Suomen kulun partaalta?

Vapauden risti -kirja on minusta hyvä tai peräti erinomainen. Ensinnäkin juoni, jota en avaa enempää, on monipolvinen ja jännittävä. Henkilöt ovat tarkoituksellisesti ohuita, ja intressejä menee ristiin. Ennen huikeita käänteitä Remeksen luomat romaanihahmot analysoivat Some-Suomen tilannetta. Meillä on paljon vahvuuksia, ainakin ollut, mutta kirjan mukaan: "Sinisilmäisyys ja hyväuskoisuus ovat suomalaisten helmasynnit". Lisäksi kirjassa on ikäviä luonnehdintoja somemaailman ohjailun helppoudesta, väärän tiedon syöttämisestä, henkilöiden profiiloinnin helppoudesta somekanavia analysoimalla. "Ihminen on tunteellinen laumaeläin" Belinski sanoi. s.219. Kirjassa näytetään paljon mahdollisia turvallisuusaukkoja, joista suurin osa johtuu omasta hyväuskoisuudestamme ja lepsusta lainsäädännöstämme.

Mitä täytyy oikeasti tapahtua, ennen kuin lainsäädännöllä rajoitetaan avoimuutta, jotta turvallisuustilanteemme ei turhaan heikkenisi? Koska tiedustelulaki voidaan säätää?????

Vapauden risti nimi tulee erikoisesta esineestä (tässä tyylilajissa) eli ikonista, joka on tavallaan keskeinen. Ikoni on peräisin 1400-luvulta.

Toivoisin, että Ilkka Remeksen näkemys on väärä, mutta pelkään että se on osin oikeansuuntainen. On nimittäin lapsellista uskoa, että ihmiset ja valtiot olisivat vain hyviä, tai aina hyviä. On pakko varustautua lainsäädännöllisesti ja sotilaallisesti. Olen kyllä taipuvainen ajattelemaan, että some - ja twitter-maailmassa (johon minäkin liityin täällä) ei mitään pitkäjännitteistä pysty viestittämään, maailma koostuu pikku sirpaleista, ja kokonaisuus jää näkemättä, ja mistä sirpaleet ovat muodostuneet ja miksi. Kaikki nuoret eivät edes tiedä, mikä oli Terijoen hallitus. (Se oli Otto Wille Kuusisen johtama hallitus, jonka Neuvostoliitto pystytti 1939 eikä siis ollut demokrattinen eikä laillinen hallitus vaan marionetteja. Otto Wille Kuusinen kuului NKP:n keskuskomiteaan vuodesta 1941 lukien).

Vaalivaikuttaminen on helpompaa kuin ennen, sillä somemaailman valheelliset uutiset vaikuttavat nopeasti, ja uutiset ja jutut päivittyvät tiuhaan, eikä somessa mitään oiota ja jos oiotaan tai poistetaan, niin siellä on jo uudet kuvat söpöistä kissanpennuista, tai jostain muusta, joka vaikuttaa tunteisiin. Metoo-kampanjakin on hyvä, jota ehdottomasti kannatan, ketään ei saa kosketella, mutta monen oikeusturva on vaarassa, jos kymmenien vuosien takaisiin asioita aletaan nostaa valheellisesti esiin. Väärillä ja oikea-aikaisilla dramaattisilla nostoilla voidaan tuhota jonkin vaalikampanja tai valinta. Oikea tie on tehdä koskettelu avoimeksi, viedä se esitutkintaan, ja sanoa sille heti EI. Julkisuudessa ei ole ilmennyt, mutta koskettelu ei koske vain naisia.

Turvallisuudestamme meidän pitää huolehtia itse. Tosipaikan tullen olemme Suomessa minun mielestäni yksin, ja siksi ulko- ja turvallisuuspolitiikka on pidettävä uskottavana, yleinen asevelvollisuus on säilytettävä tai mahdollisesti maanpuolustusvelvollisuus rauhankin aikana laajennettava ryhmiin, jotka nyt eivät siihen osallistu tasa-arvon nimissä. Minusta Nato-puheet, aseistariisunta, hölmöily ulkopolitiikassa ovat hyvin lyhytnäköistä. Jo maamiinapäätös oli minusta osoitus heikkoudestamme, vaikka puolustusstrategia on osin muuttunut, tarvitaan puolustautumismenetelmiä. Turvallisuuden suhteen ei voi minusta antaa tällaisia signaaleja eikä antaa yhtään löysää.

Ilkka Remeksen Vapauden risti päättää Horna-sarja ja päästää  lukijan piinasta Remeksen Some-Suomi selviää.

Ilkka Remeksen (s.1962) kirjojen bloggauksia Jokken kirjanurkasta löydät täältä.

6 kommenttia:

  1. Mainio postaus, jota lukiessa ei kuin pään nyökyttelyjä - ei tuon paremmin tästä uusimmasta Remeksestä, jonka sivujen edetessä hivenen tukka pystyssä samoin nyökyttelyjä!

    Strutsireaktiolla pää hiekkaan,faktat kieltämällä ei saavuteta mitään, ja turvallisuutemme suhteen toimii oma apu, paras apu. Lintukotoja ei enää ole. Maailma ja elämä ovat pirstaloituneet ja kokonaisuuden näkeminen hämäröitynyt tai/ja omien aivojen käyttö laiskistunut. Fokus pitäisi kohdistaa menneen muistaen vaan ei siinä piehtaroiden, mutta sen virheistä opiksi ottaneina enemmän sekä tässä päivässä elämiseen etenkin noin yksilötasolla ja kokonaisvaltaisemmin tulevaisuuden ennakoimiseen ja siihen varautumiseen, ettemme tule yllätetyiksi ns. housut kintuissa. Pahimman pelon mielessä pitäminen ei toki sulje pois parhaan toivomista...

    Remes on vankka ja rohkea kirjailija, joka Dan Brownia muistuttaen jättää henkilöhahmot ohuemmiksi ja valjuimmiksi keskittyen itse asiaan ja juonen kuljetukseen. Laadulla on tekijänsä.
    Aihepiiri ja postauksesi some- ja metooilmiöineen sai intoutumaan, pahoittelen paasauksen puolelle heittämistä ja toivotan hyvää alkanutta adventtiaikaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :)
      Odottelen bloggaustasi.
      Turvallisuuspoliittinen näkemyksemme lienee samanlainen, ja myös näkemyksemme Dan Brownista ja Remeksestä.
      Some-Suomea olen itsekin kauhistellut, mihin tämä on menossa. Kumma muuten, että TRump pysyy pinnalla, ja epäilen että näillä twiittauksillaan hän saa vallattua mediaa, ja hiljentää muuta keskustelua. Viimeistä korttia ei ole vielä käännetty.

      Poista
  2. Kiitos vinkistä en olekaan vielä lukenut. Toivotaan ettei kirjoittaja lopeta kokonaan,tykkään hänen kirjoistaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :)
      Muistan että pidät REmeksestä. Remes tekee mielttömän hyvää pohjatyötä, fakatat on yleensä tarkistettu monelta puolelta, joistain tulikinnoista voi olla toista mieltä, mutta tästä kyllä pidin.

      Poista
  3. Onpa ajankohtaisen kuuloinen kirja, mutta niinhän remekset aina. Joskus takavuosina luin muutaman, mutta nyt ovat jääneet syrjään. Ehkä ovat liian vauhdikkaita ja käänteikkäitä makuuni, useimmilla lukutuulilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En erityisemmin pitänyt Horna-sarjan alkuosista, mutta tämä oli minusta täysosuma, mutta ei mitään mukavaa luettavaa. Vaikka tämä on luonnollisesti fiktiota, moni elementti on olemassa oikeasti, esim. tietoturva-aukot eräissä järjestelmissä luullakseni.

      Poista