Jokken kirjanurkassa julkaisen subjektiivisen objektiivisia arviointeja. Pyrin porautumaan pintakerroksen alle paljastaen sen, joka kiinnostaa tai ärsyttää minua. Ostan kirjat, jotka luen ja arvioin. Yhteystieto: jokken.kirjanurkka -väliin(at)tietty- gmail.com
Sivut
▼
torstai 13. lokakuuta 2016
Bob Dylan Ikuinen vaeltaja
Tenho Immonen: Bob Dylan, Ikuinen vaeltaja, POP-kirjat, Yliopistopaino Tampere, 2003, sivumäärä 144.
Yhdysvaltalainen Robert Allen Zimmerman syntyi 24.5.1941 ja 13.10.2016 ilmoitettiin, että hän saa Bob Dylanina Nobelin kirjallisuuden palkinnon. Bob Dylan on kuuluisa laulaja ja lauluntekijä sekä runoilija.
Bob Dylan Ikuinen vaeltaja on ensimmäinen suomalainen elämäkerta, joka pohjautuu kolmeen artikkeliin POP-lehdessä, mutta jota on täydennetty lukuisin tiedoin, minusta kirja kannattaa hankkia, itse sain sen kirjastosta lainaksi. Kirjan lähteet ovat olleet osin internetissä. Kirja on kronologinen ja minusta hyvä kuvaus Dylanin urasta, jota en lähde siteeraamaan.
Teoksen mukaan Bob Dylan on käynyt Suomessa ensimmäisen kerran 23.9.1987. Helsingin jäähallissa Dylan esiintyi kiertueellaan 1989, Ruisrokissa hän esiintyi vuonna 1990 ja Porin Jazzissa 1996 ja vielä Helsingissä 2000.
Tenho Immonen on hyvä ennustaja, sivulla 117 hän kirjoittaa, että Bob Dylan on Nobelin arvoinen runoilija? Koska palkintoa ei tuolloin vielä ollut annettu on lauseessa luonnollisesti kysymysmerkki.
Immosen mukaan Dylan asetettiin ensimmäisen kerran Nobelin kirjallisuuspalkinto-ehdokkaaksi vuonna 1996 ja on sen jälkeen ollut ehdokkaana. Itselle valinta oli yllätys.
Dylanin puolesta puhujat ovat perustelleet Immosen kirjan mukaan seuraavasti
-sosiaalista tietoisuutta runoilijanlaadussa s.118
-..laulunsa 60-luvun alusta tähän päivään ovat tulisesti kiinnittäneet huomion tärkeisiin asioihin kuten ihmisoikeuksiin ja maailman rauhaan s.118
Muihinkin perusteluihin on helppo yhtyä, sillä Dylanin runoutta, kappaleiden sanoja on miljoonat ja miljoonat ihmiset kuunnelleet. Itsellä on vain yksi Bob Dylanin äänite eli God Bless America -CD, levy joka julkaistiin 2001. Bob Dylan on antanut levylle kappaleen Blowin' in the wind, jonka viimeinen eli kolmas säkeistö riimittyy näin:
Yes, and how many times must a man look up
Before he can see the sky?
Yes, and how many ears must one man have
Before he can hear people cry?
Yes, and how many deaths will it take 'till he knows
That too many people have died?
The answer, my friend, is blowin' in the wind
The answer is blowin' in the wind
Tämä ja kaikki Dylanin tekstit albumiin Love and Theft asti on julkaistu teoksessa Bob Dylan Lyrics 1962 - 2001, jota lehteilin Turun kaupungin kirjastossa, on toistaiseksi lukusalikappaleena.
Luin myös Brian Southallin teoksen Bob Dylan, Experience the World's Greatest Singer-Songwriter. Kannessa lukee Unofficial and Unauthorized. Luultavasti Ikuinen vaeltaja -kirjakaan ei ole "virallinen". Southallin kirja on varsin upea kuvitukseltaan. Alkusanoissa Southall kertoo suhteestaan Dylanin musikkiin. Teos on upea kuvitettu kronikka, jossa on lainauksia myös muiden sanomisista. Otan vain yhden lainauksen Columbian levy-yhtiön presidentiltä Walter Yetnikoffilta (1986): "I saw him as a master poet, master folk rocker, voice of generation, American icon ... lainaus jatkuu kirjassa pidemmältikin.
Bob Dylan on ollut ahkera levyttämään ja kiertämään, levyjä on studio levyjä ainakin 35, livelevyjä 4, sekä kokoelmia 8.
Hector laulaa biisissä Timantti ja ruoste
Tahdon laulaa kuin kuuluisa Zimmerman
Niitä lauluja vieläkin rakastan
Jotain niistä mä lainailinkin ...
Bob Dylanin Nobelin kirjallisuuden palkinnosta 2016 kerrottiin tänään Suomen aikaa kello 14 Nobel-palkinnon sivuilla suorassa lähetyksessä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti