Sivut

torstai 1. syyskuuta 2016

Jan Guillou: Sininen tähti



Jan Guillou: Sininen tähti, ruotsiksi Blå stjärnan. sivumäärä 479.

Jan Guillou kirjoittaa uutta vuosisatasarjaa, joka jatkuu tässä viidennessä osassa Sininen tähti vuodesta 1941.

Norja on Natsi-Saksan miehittämä, ja saksalaisia 'pörrää' myös Ruotsissa, kirja päättyy Norjan vapautumiseen.

Tämä kirjasarja (jota en ole lukenut) kuvaa Lauritzenin perhettä, heillä on menestyvä yritys ja yhteyksiä Saksaan. Sota on pulmallinen perheelle, sillä osa varallisuudesta on Saksassa ja perhe on kotoisin Norjasta ja osa Saksasta.

Sinisen tähden päähenkilö on perheen uutta polvea edustava rohkea Johanne, joka on brittien leivissä agenttina. Johanne on Lauritzin ja Ingeborgin tytär. Johannen isoveli Harald on Saksan SS-joukoissa, pikkuveli Karl on Ruotsin armeijassa, ja pikkusisko Rosa toimii ruotsalaisessa organisaation leivissä. Johannen setä vihaa englantilaisia!

Teoksen alussa ammusjuna on sabotoitu ratapihalle, vastarintaman Johanne on saanut vammoja ja saa niihin hoitoa. Tämän jälkeen hän menee Tukholmaan, jossa tapaa brittien SOE:n uuden päällikön  englantilaisen majuri Peterin Rennantin, joka on epäileväinen Johannen suhteen, Johannen toinen veli on SS:n upseeri, ja toinen on Ruotsin armeijassa.

Kirjassa on paljon erilaisia vaiheita. Johanne lähetetään Englantiin valenimellä, jossa saa koulutusta. Englannin episodissa käsitellään vakoilun 'etiikkaa', Johannen ajatusten kautta pohditaan monesti toiminnan psykologista puolta, jatkamista ja ilmi tulevat myös riskit. Lisäksi kirjassa on myös naisnäkökulma. Englannissa Johannella on suhde ...

Ruotsissa Lauritzenin perheellä on traagista, Johannen veli Karl kuolee armeijassa (ei SS-veli vaan toinen), kun Johanne on operaatiossa Norjassa. Norjahan on miehitetty ja Saksan puristuksessa. Ilmeisesti Norjassa oli Vidkun Quislingin nukkehallitus, lopussa mainitaan toinen maanpetturi Terboven.

Ruotsissa tai paremminkin Tukholmassa aloitetaan uusi operaatio, jossa Johanne joutuu olemaan seireeninä ja hän solmii suhteen korkea-arvoisen natsin kanssa. Tätä vaihetta käsitellään kirjassa paljonkin. Johanne puhuu sisarelleen Rosalle, että saa valtion pessaarin (ja saa ohjeita sen asentamiseen, kirjassa selviää, että joko pessaari unohtuu tai ei ehkäise). Vaikka operaation tavoitteet täyttyvät, naisille tulee paljonkin ongelmia. Toiselle seireenille, tulee natseilta pahasti piiskaa, ja naisia raiskataan. Natsit nauttivat diplomaattista koskemattomuutta, eivätkä englantilaisetkaan halua pitää mölyä 'seireeneistään', sillä operaatio Loreleilla on kunnianhimoinen tavoite (jota en paljasta). Rikos tulee ilmi, sillä yksi nainen karkaa alastomana asunnosta ...

Johanne joutuu epäilyksen alaiseksi. Saksalais- norjalainen nainen, joka asuu Ruotsissa ja on brittien palveluksessa. Johannen taustaa on varmasti aiemmin kirjoissa selvitetty, mutta hän on ollut yliopistolla töissä, ja esittäytyy natseille on tohtori Lauritzeniksi ja mainitsee SS-veljensä ...

Sodan edetessä alkaa tihkua tietoa natsien aggressiosta juutalaisia kohtaan. Saksalaiset keräävät juutalaisia myös miehitetyistä maista. Kirjan lopussa käsitellään juutalaisten pelastamista Norjasta. Johanne on toiminnassa mukana. Hänen tätinsä Christa on juutalaistaustainen, jonka hän tosin vasta tässä kirjassa paljastaa Johannelle...




Kuvassa on Tukholman Grand Hotel (olen rajannut alaosan pois, sillä hotellin edessä on ollut ihmisiä). Johanne käy Grand Hotellissa toisen houkutuslinnun kanssa. Hotellissa yöpyy nykyisin kuuluisuuksia, ja katsellessani heinäkuun alussa merta, kuninkaan linnaa  ja juoksukilpailua, monet odottivat, tuleeko Deep Purplen jäseniä hotellista, oli pitkäputkisia kameroita ja nimmarilehtiöitä ja faneilla oli levyjä kädessä. Juttelin paljonkin erään mainion kaverin kanssa, hänellä oli vihko kädessä (keräsi siihen luullakseni nimikirjoituksia). Hän luuli, että liikenne oli katkaistu julkkisten takia. Kerroin hänelle, että luullakseni liikennejärjestelyt olivat juoksukilpailun vuoksi. Kaveri juttuineen ja innokkuutensa vuoksi oli hyvin piristävä, ei murjottanut kuten liian monet suomalaiset. Hän puhui riikin ruotsia, mutta hyväksyi ruotsini huonolla aksentilla ja niukoilla sanoilla. Harmittaa, että en kysynyt kaverin nimeä, tai pyytänyt nimmaria. Kun lähdin metroasemalle ja matkustin välietappiini kaveri jäi viettämään sunnuntai-aamua hotellin eteen.


Tukholman Åhlensilla oli Sininen tähti pokkareista toiseksi myydyin heinäkuussa 2016. Sininen tähti on laadukas kirja ja luotaus Ruotsin vastarintapiireihin sodan aikana. Oma kielitaitoni on kehno, enkä havaitse kaikkia hienouksia, mutta minusta kerronta oli sujuvaa, mutta lukeminen ei minusta ollut aivan mutkatonta. Toisaalta kun kirjaan pääsi sisälle, ei kieltä enää juuri huomaa.

Kirjan jälkisanoissa pohditaan naisten unohtamista sodan jälkeen. Miehillä on sankarin viitta, naisilla, jotka voiton saavuttamiseksi riisuivat viittansa, ei ole sodan mitään kunniaa,  mutta huono maine. Diplomaateilla on etuoikeutensa. Natseilla oli koskemattomuutensa, naisilla ei.

Kirjan vastavakoilun naiset on herättänyt plagiointisyytöksiä, mikä toisaalta lisää ainakin tuntua, että tällaistakin peliä pelattiin.

******
Jan Guilloun (s. 1944)  kirjan Pahuus, olen lukenut ja blogannut suomeksi TÄÄLLÄ.

4 kommenttia:

  1. Jan Guillou on jäänyt minulta paitsioon. Luen kyllä postauksia hänen kirjoistaan. Ehkä pitäisi kokeilla jotakin kirjaa. Pitäisi vain päättää kirja ja niitähän riittää.
    Kiitos postauksesta ja hyvää viikonloppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :)

      Ostin tämän lähinnä siksi, että se oli ruotsinkielisistä kirjoista kiinnostavuus- ja edullisuus-asteikolla hyvö ostos.

      Viikonloppuja :)

      Poista
  2. mies nämä lukee ja tykkää niistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä nämä ovat tosiaan enemmän miesten kirjoja.

      Poista