Sivut

sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmesin seikkailut


Sir Arthur Conan Doylen Sherlock Holmes on maailman kuuluisin salapoliisi. Mies, piippu ja lakki, joiden varjokuvan näet kirjan kannessa. Tyypillistä Sherlock Holmesille on terävä äly ja looginen päättely.

Sherlock Holmesin kaikki seikkailut olen lukenut mielelläni monta kertaa läpi. Sherlock Holmesilla, joka on terävä päättelemään, ja on tiedemies, on tyhmä mutta uskollinen apulainen eli tohtori Watson. Rouva Hudson pitää Holmesin taloudesta huolta. Watson on tasainen ja rauhallinen, Holmes sen sijaan on ajoittain maaninen, ja vastaavasti myös masentunut.

Lempitarinani on Sherlock Holmesin paluujutuissa ollut Tanssivat kuviot tunnetaan myös nimellä Tanssivat miehet eli Dancing men, juttu jossa Sherlock Holmes ratkaisee tanssivien tikku-ukkokuvioiden ongelman. Herra Cubittin ikkunalaudalle alkaa ilmestyä kummallisia merkkejä tanssivia pikku-ukkoja. Hänen amerikkalainen vaimonsa Elsie on hyvin peloissaan.

Olen kiinnostunut kryptoista, ja joskus ratkonutkin niitä ilman vihjesanoja (ihan tarkoituksella).

Sherlock Holmesin tässä pitää selvittää paljon vaikeampi ongelma, kun pitää koko koodi ratkaista, eli esimerkiksi siis, että kysymys on kirjaimista ja sanojen pituutta ei ole määrätty. Lisäksi miehillä on lippuja käsissään toimivat välimerkkeinä. Tarinaa voi lukea Gutenbergistäkin, mutta olennaisin osa: kuviot puuttuvat. E oli muistaakseni englannin yleisin kirjain Elsie sanassa on jo kaksi E-kirjainta Sanan ja lauseen loput piti merkitä. Lopulta Sherlock houkuttelee pikku-ukkoviestillä konnan paikalle. Tätä ennen valitettavasti herra Cubitt on ammuttu ja Elsie on haavoittunut, mutta selcviää. Abe Slaney sen sijaan saa elinkautisen tuomion. Saman jutun alussa Sherlock Holmes tekee kemiallisia kokeita ja päättelee, että Watson ei sijoittanut etelä-afrikkalaisiin osakkeisiin. Päätelmän hän tekee liidusta Watsonin kädestä, josta päättelee hänen olleen biljardia pelaamassa sijoittajaseurassa, koska hän ei ole noutanut pankkikirjaa, Holmes päätteli, että Watson ei sijoittanut osakkeisiin.

Hyvässä Sherlock-jutussa on tietty peruskaava, eli tohtori Watson aloittaa kertomuksen, Sherlock Holmesin toimintaa kuvaillen, asiakas tulee sisään yleensä ajurin tuomana. Holmes päättelee esimerkiksi asiakkaan vasenkätiseksi, Intiassa olleeksi nuuskaavaksi työttömäksi poikamieheksi, jonka takka savuttaa. Päättely selvennetään Watsonille ja lukijalle, tämän jälkeen arvoitus annetaan. Sherlock Holmes tekee erinäisen määrän tutkimuksia, salaperäisiä retkiä, ja jupisee itsekseen. Lopuksi hän kertoo ongelman ratkaisun, jonka varmistuminen voi joskus olla jonkun ”ansan” takana. Joskus ongelma voi olla sulhaspojan tai salaisen paperinipun tai jalokiven katoaminen (esimerkiksi linnun höyheniin) eikä välttämättä aina henkirikos. Sherlock Holmes on innostuessaan maaninen, ja välillä masentunutkin. Hän käyttää eräitä päihteitä. Hän on kemian asiantuntija. Naisia jutuissa esiintyy asiakkaina, ja tarinoissa rouva Hudson. Tohtori Watson menee kertomusten aikana naimisiin ja muuttaa pois, mutta se ei juuri muuta tarinoiden luonnetta. Holmesille Irene Adler on se nainen, mutta Irene kyllä nai asianajajansa. Sherlock Holmes ei avustavalla henkilökunnalla komeile, mutta käyttää usein ajuria ja palkkaa joskus apureita.

Arthur Conan Doyle (1859 -1930) kehitti Sherlockille vastustajaksi professori Moriartyn, joka yrittää tappaa Sherlock Holmesia. Syynä oli Conan Doylen kyllästyminen juttujen kirjoittamiseen. Moriartysta ja Sherlockin katoamisesta ja paluusta olen kirjoittanut täällä.

Paras pitkä Holmes-tarina, jonka olen lukenut on Baskervillen koira, se on kirjoitettu juuri sinä aikana kuin Sherlock Holmes oli kadonnut ja Conan Doyle ei ollut häntä vielä "herättänyt uudestaan henkiin". Ensimmäinen Sherlock-tarina on pitkä tarina Punaisten kirjainten arvoitus, jossa Watson ja Holmes kohtaavat, tarina julkaistiin 1887, ja se "tapahtuu" vuonna 1878.

Lyhyistä tarinoista Halkihuulinen kerjäläinen ja Punapäiden yhdistys ovat varsin hyviä. Tarinat Kirjava nauha, Thorin silta ovat minusta hyviä, monet muutkin.  Kirjava nauha on myrkyllinen käärme, jolla saadaan perimysjärjestystä uuteen uskoon. Thorin sillassa joku haluaa kostaa haudan takaa, mutta Sherlock Holmes on älykkäämpi.

Sherlock Holmesin jutut ovat sopivan lyhyitä. Sherlock Holmesia pidän esikuvana kaikille muille myöhemmin kirjoitetuille dekkareille, niillekin, jotka hylkäävät Conan Doylen tyylin. Agatha Christien Hercule Poirotkin ratkoo arvoituksia poliisin kanssa kilpaillen ja omaten päättelyä ja välillä on apurina Hastingsin, ei kylläkään aina. Sherlock Holmesin arvoitukset ovat helpompia kuin myöhemmin tulleiden kirjasalapoliisien, eikä niistä minusta anneta kaikkia vinkkejä, eikä lukija pysty päättelemään koko rikoksen kulkua osan kyllä. Paljon on siirtomaa-asiaa, lähinnä Intia, mutta muutkin. 1800-luvun Afganistanin sota mainitaan monesti. Jutuissa on laukkahevosia, perintöjä, sijoituksia, naimahuijauksia, käärmeitä, kasveja, ja kuningashuoneiden salaisia kirjeitä … Siirtomaan tai Amerikan tapahtumat ovat usein motiiveina, joko omaisuuden kautta tai jonkun rikoksen kautta. Tanssivissa miehissäkin Rapakon takaa löytyy arvoituksen avaimet. Siitä jutusta sain hyvän elämänohjeenkin. Jos joku on kehittänyt jonkin nerokkaan systeemin, on toisen aina mahdollista keksiä se. Tämä motto on monesti auttanut minua ratkomaan ongelmia ja matematiikan tehtäviä.

Sana Sherlock tuo jokaiselle länsimaalaiselle mieleen Conan Doylen terävän salapoliisin, eli Holmesin maine ei piiputa.
***
Halkihuulinen kerjäläinen -tarinassa ei mitään rikosta tapahdu. Tohtori Watson hakee vaimonsa ystävättären Kate Whitneyn professorimiestä oopiumiluolasta. Mies löytyy, mutta Watson näkee Sherlock Holmesin tekemässä tutkimuksia. Holmes on saanut toimeksiannon toiselta vaimolta, jonka mies Neville St Clair on ehkä murhattu. Vaimo on nähnyt miehensä oopiumi-luolan yläkerrassa, mutta kun on mennyt paikalle sieltä on löytynyt vain rampa halkihuulinen kerjäläinen Hugh Boone. Aviomiehen vaatteet löytyvät täynnä kupari- ja hopeakolikoita. Jutun ratkaisu on yksinkertainen: Neville St Clair on vain naamioinut itsensä kerjäläiseksi tienatakseen rahaa. Hän on ollut harrastelijanäyttelijä, ja oli taannut erään velan, jonka joutui maksamaan. Hän oli sanomalehtimiehenä tehnyt jutun kerjäämisestä ja huomannut sen kannattavaksi. Velan maksamiseksi hän naamioi itsensä kerjäläiseksi. Koska kerjääminen löi leiville, hän oli jättänyt lehtimiehen pestin ja alkanut ammattikerjäläiseksi. Hän oli ollut vaihtamassa vaatteita, kun vaimo oli hänet nähnyt. Hän ei ollut kehdannut paljastaa itseään tutkintovankilassa häpeän vuoksi, lapset eivät saa tietää (vaimosta hän ei puhu mitään). Sherlock Holmes pesee vangin kasvot sienellä: Neville St Clair on löytynyt ja Hugh Boone saa mennä. Tämä osoittaa, että kerjääminen on ollut jo yli sata vuotta sitten joidenkin ammatti?

Punapäiden yhdistys tai Punatukkaisten säätiö -tarina on yllä olevassa kirjassakin. Siinä Jabez Wilson tulee Sherlock Holmesin tyköön, jolloin Holmes päättelee miehen ruumillista työtä tekeväksi nuuskaavaksi vapaamuurariksi, jolla on ollut viime aikoina kirjoitustöitä, jonka Holmes päättelee hihan kulumisesta, luvattomasta rintamerkistä ja ruumiinrakenteesta. Wilson on houkuteltu kirjoitustyöhön lehti-ilmoituksella Punapäiden yhdistykseen. Motiivina on saada mies pois tavanomaisesta paikastaan. Wilsonilla on oma panttilainaustoimisto, jolla menee huonosti. Hänellä on uusi apulainen, joka tekee töitä puolella palkalla. Jutun ideana on kaivaa tunnelia ja uusi apulainen kuului konnalaumaan, joka aikoi murtautua kellarin kautta pankkiin. Wilson vain saatiin näin pois liikkeestään neljän punnan viikkopalkalla kopioimaan tietosanakirjaa. Kun tunneli oli valmis, punapäiden toimisto "yllättäen" sulkeutui. Sherlock Holmes oli tietenkin ratkaissut ongelman ja konnat jäivät "yllättäen" kiinni.

Halkihuulisen kerjälaisen -ideaa käytetään varmasti paljon rahan saamiseksi aika ajoin on lehtijuttuja avustushuijauksista, lisäksi punapäiden yhdistyksen -ideaa on sovellettu moneen tapaukseen, missä halutaan rauhaa toimiin, joita ei voi avoimesti tehdä.


Sain lahjaksi Sherlock Holmesin paksun seikkailukirjan, sivuja miltei 1100, josta kuva yllä.  Aloin kerätä kirjaa luettuani tarinoita tähän. Kirjan alkusanoissa Sherlock Holmesin ensimmäiseen juttuun, joka englanniksi on A Study of Scarlett, (suomeksi Tulipunainen tutkielma), sen luin gutenbergistä englanniksi, kuten toisenkin jutun eli The Sign of Four. Kolmas juttu on jo yllä olevassa kokoelmassa eli Kuningas pulassa.

Sherlock Holmes kootut kertomukset juonitiivistelmät
1. Punaisten kirjainten arvoitus eli linkki  A Study in Scarlet (novel, 1887), Tohtori John H. Watson saapuu haavoittuneena Afganistanin sodasta. Hän tapaa Sherlock Holmesin, joka päättelee tämän tulleen Afganistanista päivettyneen ihon, laihuuden ja haavoittumisen vuoksi. Watson väittelee Lontoon yliopistossa tohtoriksi. Watson muuttaa Baker Street 221B:hen, itse tarinassa Enoch Drebber on murhattu myrkyllä, ja myöhemmin Joseph Stangerson, Drebberin murhapaikalla on paljon verta. Tapaus tuntuu mystiseltä, mutta Sherlock Holmes pidättää rikollisen noin puolessa välissä tarinaa. Lopputarinaa selvittää kostomurhan syitä. Koston siemenet kylvetään Utahissa, jossa murhaaja Jeferson Hope on kosinut naista Lucy Ferrieriä, jota vaaditaan toisaalle naimisiin. Hope, Lucy ja tytön isä John Ferrier lähtevät pakoon, mutta takaa-ajajat saavuttavat karkulaiset, Lucy naitetaan, ja hän kuolee, John tapetaan, ja Hope jää kostamaan. Hope antaa uhreilleen mahdollisuuden, hänellä on kaksi pilleriä, toinen on myrkkyä toinen vaaraton. Kirjan nimessä on linkki toiseen postaukseeni.

2.  Neljän merkit eli linkki The Sign of the Four (novel, 1890), Sherlock Holmes on pitkästynyt ja käyttää nautintoaineita (kokaiinia). Hän päättelee Watsonin kellosta, että hänellä n isoveli, joka on ryypiskellyt. Analyysi perustuu kellon naarmuihin ja lappuihin, joita on laitettu panttilainaamoissa. Itse tarinassa neiti Mary Morstan tulee pyytämään apua. Hänen isä on kadonnut kymmenen vuotta sitten, ja kuusi vuotta sitten on alkanut tulla helmiä postissa kerran vuodessa. Tarinan juuret ovat Bengalin lahdella Andamaaneilla. Tässä tarinassa on jo rouva Hudson. Mary Morstan on tuleva rouva Watson eli tohtori Watson avioituu.

Sherlock Holmesin seikkailut 1892 juonitiivistelmät
3. Kuningas pulassa (1891), tässä tarinassa Sherlock Holmes kohtaa Irene Adlerin. Kyse on valokuvasta, jolla Böömin kuningas pelkää joutuvansa kiristetyksi. Sherlock Holmes saa selville valokuvan sijainnin, mutta Irene Adler onnistuu seuraamaan Sherlock Holmesia. Ja poistuu. Holmes ihailee Adleria, joka alunperin oli oopperalaulaja. Tarina tunnetaan myös nimellä Böömiläinen skandaali.

4. Punatukkaisten säätiö (1891), yllä selitys, kyse on pankkiryöstön valmistelusta ja panttilainaamon omistajan Jabez Wilsonin "siirtäminen" Punatukkaisten säätiön" palkkaamaan tehtävään.


5. Kadonnut sulhasmies (1891), Mary Sutherlandilla on tuloja obligaatioista. Häntä kosii Hosmer Angel, joka mystisesti katoaa. Kysymys on isäpuolen esiintymisestä sulhasena, hän haluaa, että tyttö jää kotiin. Sherlock Holmes ei kerro totuutta tytölle ja perustelee sitä "on vaarallista ryöstää tiikeriltä pentu ja naiselta harhakuvitelma". En ole jälkimmäisestä samaa mieltä. Tarina on suomennettu myös nimellä Tunnistustehtävä.


6. Laakson arvoitus (1891), Boscombe-laaksossa on tapahtunut McCarthyn  murha, jonka syy on Australiassa tapahtunut ryöstö ja  kiristys. Syytettynä ollut uhrin poika  pääsee vapaaksi. Syyllinen on  McCarthyn naapuri John Turner, joka sairas, joten Holmes ei ilmianna tätä poliisille. McCarthyn poika ja Turnerin tytär menevät naimisiin, eivätkä saa tietää totuutta.


7. Viisi appelsiininsiementä (1891), on tarina jossa apua pyytämään tullut John Oppenshaw murhataan, eikä murhaaja jää edes kiinni. Aina ennen murhaa lähetetään kirje, jossa on viisi appelsiininsiementä. Kyse on myös kirjaimista KKK eli Ku Klux Klanin kirjanpidosta, jotka kulkeutuvat perinnön mukana John Oppenshawille.


8. Halkihuulinen kerjäläinen (1891), aviomies Neville St. Clair  ”katoaa”, koska kerää elantonsa halkihuulisena kerjäläisenä, tavallaan tässä ei ole rikosta lainkaan. Eikä vaimo saa tietää miehen kerjäläisyydestä.

9. Sininen kiiltokivi (1892), tämä tapahtuu toisena joulupäivä. Holmes tutkii hattua ja hanhea. Hanhesta löytyy varastettu sininen jalokivi. Holmes selvittää varkaan, mutta ei ilmianna tätä. Epäilty kuitenkin vapautuu.

10. Kirjava nauha (1892), tässä murhaajana toimii erikoinen käärme, intialainen suokäärme. Helen Stoner niminen nainen on pyytänyt Holmesilta apua. Hänen sisarensa on kuollut ennen häitä. Isäpuoli tohtori Grimesby Roylott on naapurien kauhu. Hän on tilannut Intiasta käärmeen, jonka ujuttaa uhrin huoneeseen. Holmesin ansiosta Helen Stoner säästyy, mutta käärme tekee selvää isännästään.


11. Insinöörin peukalo (1892), katoaa vuonna 1889. insinööri Victor Hatherley, koneinsinööri pyydetään korjaamaan posliinisaven puristajaa. Todellisuudessa kone on väärien kolikoiden painokone. Insinööriltä hakataan pois sormi, hän hakeutuu Watsonin potilaaksi ja Holmesin asiakkaaksi. Insinööri katoaa uudelleen Holmes löytää insinöörin, mutta konnat ja väärät rahat jäävät vapaiksi.


12. Lordin häät (1892), lordi St John menee naimisiin, mutta morsio häipyy. Lordi jää nuolemaan näppejään, sillä morsiamen ex mies on ilmestynyt kuvioihin.


13. Beryllikruunu  (1892)
Tarinassa pankkiiri Alexander Holder antaa kansallisaarretta beryllikruunua vastaan 50 000 puntaa lainaksi. Beryllikruunua yritetään varastaa, ja pankkiiri epäilee poikaansa tihutyöstä. Alexander Holder tulee Holmesin vastaanotolle repien hiuksiaan ja hakaten päätä seinään, ja kysyy luulette varmaan, että olen hullu. Holderin poika on pidätetty, sillä hänellä oli ollut vääntynyt kruunu kädessä, kruunusta puuttuu 3 berylliä. Poika on syytön, sillä hän yritti saada konnalta kruunua pois, ja kruunusta lohkesi 3 berylliä, jotka Holmes saa takaisin. Syylliset lähtevät ja jäävät käpälämäkeen, toinen on rappiolla oleva aatelinen sir George Burnwell  ja toinen on hänen pauloihin joutunut pankkiirin veljentytär Mary. Vakka kantensa valitsee.


14. Kotiopettajattaren seikkailu (1892). Kotiopettajatar Violet Hunter saa omituisen työtarjouksen, jossa pitää pukeutua tietyllä tavalla ja leikata hiuksensa. Kyseessä on taas isän Jephro Rucastlen aikeesta karkoittaa sulhanen sotkemasta kotielämää.

Sherlock Holmesin muistelmat 1894:
15. Hopeatähti (1892), Wessexin maljaa tavoitteleva suosikkihevonen Hopeatähti on kadonnut ja hevosen valmentaja John Straker löytyy pää murskana tallin ulkopuolella, miehellä on viiltohaava reidessä. Hevosen omistaja eversti Ross pyytää Holmesin apua. Sherlock Holmes paljastaa hevoshuijauksen. Kyse on suosikkihevosen vahingoittamisyritys, Straker oli kauniin naisen pauloissa avioliitostaan huolimatta. Se jää aikeeksi, kun hevonen pillastuu ja teloo valmentajan kuoliaaksi.

16. Keltaiset kasvot (1893), -tarinan alussa Sherlock Holmes tekee analyyttista päättelyä piipusta, pian huolestunut aviomies Grant Munro tulee huolineen ja ihmettelee vaimonsa Effien  outoa käytöstä, hänen äkillistä rahan tarvettaan ja kummallisia kasvoja lähiseudun mokin ikkunassa, missä vaimo on vieraillut. Vaimo on leski, jonka mies on kuollut Atlantassa. Tarinassa Sherlock Holmesin teoria Munron piipusta on oikea, mutta "keltaisista kasvoista" väärä, sillä vaimolla on ollut lapsi Lucy, joka on jäänyt kulkutaudista henkiin. Effie on ollut mustan lakimiehen kanssa naimisissa, ja lapsikin on musta. Aviomies osoittautuu herrasmieheksi ja ottaa vaimon ja lapsen asumaan kotiinsa. 

17. Pankkiiriliikkeen kirjanpitäjä (1893) -tarinassa on samanlainen idea kuin Punatukkaisten säätiössä, eli Mawsonin pankkiiriliikkeeseen valittu Hall Pycroft  houkutellaan rahalla pois Lontoosta Birminghamiin, jotta Hall Pycroftina esiintyvä henkilö pääsee hänen tilalleen. . Samaan aikaan tehdään kassakaappimurto. Tarinassa Holmes on Birminghamissa, joissa on toinen veljes, toinen on ryöstötoimissa, joissa eräs vartija saa surmansa


18. Gloria Scott (1893) -tarinassa Holmes kertoo omilta opiskeluajoiltaan tarinan, jossa hän viettää aikaa opiskelutoverinsa tilalla. Opiskelukaverin leski-isän luo tulee Hudson-niminen mies öykkäröimään. Hudson lähtee pois, mutta isä kuolee saatuaan salakielisen kirjeen. Leski-isän tragedian avaimet ovat vuosikymmenien päässä. Hänet on tuomittu ja matkalla Australiaan. Kapinan jälkeen hän pääsee pakoon, ja meneekin Australiaan, mutta kullan kaivajaksi. Hän vaihtaa nimensä ja yrittää elää rauhassa, mutta Hudson, joka oli vankilaivan matruusi tulee kiristämään vuosikymmenten jälkeen. Samanlainen juonikuvio kuin Laakson arvoituksessa ilman murhaan. Salakielinen sanoma aukeaa lukemalla joka kolmannen sanan. Gloria Scott oli vankeja kuljettanut laiva. Holmes huomaa isällä tatuoinnin, jota oli yrittänyt poistaa, isä ei ollut mielissään tästä huomiosta.


19. Vanha sukusalaisuus (1893), toisissa kirjoissa myös nimellä  Mussgravien rituaali.
Tarinassa Watson kuvaa Holmesin boheemiuttaan, ampuu asunnossaan ja pitää piipputupakkaa persialaisessa tohvelissa. Musgrave pyytää apua sukutalossa on omituisesti käyttäytyvä hovimestari. Kaikki juontuu suvussa kulkevaan loruun, joka lopulta paljastaa aarteen paikan. Hovimestari on ratkaissut tämän. Hänen hylkäämänsä nainen on jättänyt hovimestarin, jonka kuoleman hän oli aiheuttanut. Hän on nakannut aarrepussin lammikkoon. Kun esineet puhdistetaan paljastuu Kaarle toisen kruunu. Tiedossani ei ole, että Kaarle II:n, joka oli kuninkaana 1660-1685, kruunu olisi kadonnut.

20. Reigaten murhaajat (1893)
Tarina tapahtuu 1887, jolloin Sherlock Holmes suuntaa parantelemaan ylirasitustaan Reigateen. Sukuriitojen seurauksena etsitään dokumentteja oikeudenkäyntiä varten murroilla. Homma äityy murhan asteelle, jonka Holmes selvittää ja virkistyy.

21. Kyttyräselkäinen mies (1893),
Eversti Barclayn kuolemaa tutkitaan. Vaimo on yksi epäillyistä. Eversti on sotasankari, joka kohosi kersantista everstiksi. Hän saa myös rakastamansa naisen käden kilpakosijan kadottua. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin kilpakosija kidutettuine ruumineen tulee kertomaan Lontooseen totuuden ja urhea eversti säikähtää kuoliaaksi. Kilpakosijalla, jonka nimi on Henry Wood on mungo seuralaisena. Tämä on hyvä juttu ja hyvin tunteikas.

22. Tohtorin kotipotilas (1893),
Tohtori Percy Trevelyan tulee pyytämään neuvoa Holmesilta. Hänen Brook Street 403:n vastaanoton on maksanut eräs erakko. Seuraavassa vaiheessa vastaanotolle tulee vanhempi mies potilaaksi ja nuorempi saattajaksi. Tilanne johtaa erakon murhaan, motiivina on vanha pankkiryöstö. Syyllisiä ei saada kiinni, mutta he katoavat laivan haaksirikossa.

23. Kreikkalainen tulkki (1893), tarinassa esitellään Mycroft Sherlockin seitsemän vuotta vanhempi veli, joka on nerokkaampi kuin Sherlock, mutta patalaiska. Mycroft on tilintarkastaja ja kutee iltaisin omituisessa kerhossa, jossa jäsenet eivät saa puhua toisilleen. Mycroftin kautta tule asiakas kreikkalainen tulkki, joka on kaapattu vasten tahtoaan tulkkaamaan. Tulkattava on vankina ja kuolee tarinan lopussa. Hän on tullut hakemaan siskoaan kotiin. Tarinan viime riveillä raportoidaan Unkarista eräs "murhatapaus", jossa vihjataan siskon kostaneen veljensä kuoleman.

24. Laivastosopimus (1893), 
Percy Phelps saa ulkoministeriössä jäljennettäväkseen laivastosopimuksen. Phelps tilaa kahvia ja menee hakemaan sitä ja sopimus on poissa. Kaveri on 10 viikkoa aivokuumeessa ja pyytää koulukaveriaan Watsonia tulemaan paikalle selvittämään kiusallista varkautta, joka on lopettamassa Percyn uran ja saattamassa Britannian hankalaan välikäteen. Holmes saa selville rotan ja asettaa tälle ansan. Poliisille rottaa ei luovuteta. Paperit saadaan takaisin.

25. Viimeinen tapaus (1893), Conan Doyle halusi päästä eroon Holmesista. Sherlock Holmes kuvailee 24.4.1890 luultavasti ensimmäisen kerran tohtori Watsonille professori Moriartya. Professori Moriartylla on veli eversti James Moriarty, joka julkisesti puolustaa veljeään. Myös Sherlockilla on veli Mycroft. Sherlock Holmesin mukaan Moriarty on kaikkialla läsnä, mutta kukaan ei pääse hänen jäljilleen. Hän on koonnut ison organisaation, joka järjestelee asiakirjojen anastuksia, murtoja, ihmisten katoamisia, ja murhia. Hän on hämähäkki verkkojen keskellä.
 Moriarty tapaa Sherlock Holmesin ja luettelee tapauksia, joihin Holmes on sekaantunut ja ilmoittaa, että tämän pitää väistyä, tai hänet murskataan. Tapaamisen jälkeen Sherlock Holmesia yritetään murhata ajamalla tämän päälle vaunuilla, rautapampuilla ja tiilillä. Holmes yhdessä poliisin kanssa pidätyttää liigan jäseniä, mutta liigan johto pääsee pakenemaan. Holmesinkin pitää paeta, hän matkustaa naamioituneena mannermaalle Meiringeniin yhdessä Watsonin kanssa. Rosenlavin pienessä kylässä Holmes joutuu kamppailemaan elämästään Moriartyn kanssa 4.5.1891.  Itse jutussa Holmes katoaa, Watson luulee, että Holmes on pudonnut Reichenbachin putoukseen ja kuollut.

26. Baskervillen koira -tarinassa (1901 -1902) Watson muistelee Holmesin ratkaisevan Baskervillen sukukirouksen. Syyllinen on ihminen, joka on kouluttanut sekarotuisen koiran murhaajaksi.

Sherlock Holmesin paluu 1905, juonitiivistelmät
27. Autio talo
Arthur Conan Doyle olisi halunnut "tappaa" Sherlock Holmesin, mutta lukijat olivat toista mieltä ja Sherlock Holmes palasi, paluujuttu oli Autio talo.
Muutamia vuosia on kulunut. Watson yrittää tutkia Lontoossa Ronald Adairin murhaa. Tutkimusten yhteydessä Sherlock Holmes ilmaisee itsensä valepukuisena Watsonille. Hän on selvinnyt putouksista. Jiujitsu-taitojensa avulla hän on heittänyt Moriartyn kuolemaan. Moriartyn kätyri on nakellut kiviä ja yrittänyt tappaa Holmesia. Holmes on selvinnyt ja kierrellyt maailmaa, käynyt Tiibetissä ja Ranskassa sekä Persiassa.

Holmes virittää ansan jättäen huoneeseensa vahakuvan. Paikalle tulee Moriartyn kakkosmies eversti Sebastian Moran brittiupseeri Intiasta, kuulu tiikerinmetsästäjä. Hän ampuu erikoisvalmisteisella vahakuvaa ilmakiväärillä, jolla surmasi Adairin pelivoittojen ja väärinpeluun vuoksi.  Tarina "tapahtuu" vuonna 1894.


28. Rakennusurakoitsijan testamentti (1903)
Maaninen mies McFarlane tulee pyytämään apua Holmesilta. Häntä syytetään Jonas Oldacren murhasta. McFarlane on myös Oldacren testamentin edunsaaja. Kyse on petollisesta lavastuksesta eli mitään murhaa ei ole tapahtunut, vaan rotta savustetaan kolostaan.
Tarinan erikoisuus on alun maininta, että Watson on luopunut lääkärintoimestaan ja on muuttanut takaisin Baker Streetille. Tämä tapahtuu Holmesin paluun jälkeen. Kummastuttaa, että minne katosi Watsonin vaimo, en huomannut edellisissä tarinoissa mainintaa tästä

29. Tanssivat kuviot (1903). Tarinassa Sherlock ratkaisee pikku-ukko kirjoituksen koodin ja houkuttelee Abe Slaneyn piilostaan, ks yllä.

30. Yksinäinen polkupyöräilijä (1903),
Soitonopettaja Violet Smith kääntyy Sherlock Holmesin puoleen. Häntä näet seurataan. Violet ajaa pyörällä kuten seuraaja. Watson menee tutkimaan tilannetta, kuten Holmeskin. Tilanteeseen linkittyvät innokkaat miespuoliset ihailijat, jotka ovat kiinnostuneita rutiköyhästä kihloissa olevasta naisesta. Takana on sedän testamentti. Violet kaapataan ja pakkonaitetaan. Avioliitto on mitätön, nainen saa perintönsä ja miehensä. Tapahtuma-aika on 1895. Hyvä tarina.

31. Herttuan poika (1904),
Herttua Holdernessen ainoa poika on hävinnyt yksityiskoulusta. Oletetaan aluksi, että saksalainen opettaja olisi teon takana, mutta hän vain yritti estää tapahtunutta ja löytyy murhattuna. Holmes analysoi paljon polkupyörän renkaiden jälkiä, esim Dunlop-renkaat mainitaan. Lisäksi nummella on paljon lehmän jälkiä. Jännittävä ja varsin pitkä juttu.

32. Musta Pekka (1904),
Sherlock Holmes auttaa Hopkins -nimistä poliisia, joka tutkii Peter Careyn murhaa. Mies on tapettu harppuunalla. Tapon motiivi on vanhat riidat.

33. Charles Augustus Milverton (1904) ,
Charles Augustus Milverton on nilviäinen, joka kiristää varsinkin naisia. Sherlock Holmes yrittää ostaa asiakkaalleen arkaluonteisia kirjeitä. Holmes alkaa jopa seurustella Milvertonin palvelijattaren Agathan kanssa. Milverton pelaa liian kova peliä liian monen kanssa, ja tarina saa väkivaltaisen lopun.

34. Kuusi Napoleonia (1904)
Lestrade Scotland Yardista tutkii outoa murtosarjaa, Napoleonin pikkupatsaita varastetaan.Tarinan kuluessa tapahtuu myös murha. Tarina on samantyyppinen kuin Tintin Särkynyt korva, eli pikku patsas kätkee Borgian mustan helmen.

35. Kolme ylioppilasta (1904),
Sherlock Holmes ratkaisee ylioppilaan, joka kopioi kreikan kielen tutkinnon. Epäiltyjä on kolme. Vaikka syyllisen arvaa helposti niin tarina on minusta hyvä. Sherlock Holmes tutkii kynän teroitusroskia, ennen Faber kynissä on lukenut myös Johann. Lisäksi hän selvittää maapaakkujen arvoituksen. Yliopistossa asiaa pidetään skandaalina. Minusta kohu on ylimitoitettu, kyse on kolmen henkilön tentistä. Tässä jutussa mainitaan, että Holmesin pituus 193 cm, luultavasti oikea on 183 cm, sillä hän on 6 jalkaa pitkä.. Kopioija ei osallistu tenttiin vaan lähtee Rhodesiaan, siirtomaahan, jossa muinaiskreikasta tuskin oli hyötyä.

36. Kultasankaiset silmälasit (1904),
Jutussa, joka tapahtuu 1894,  poliisi Stanley Hopkins tulee pyytämään apua, kun Yoxleyssa on murhattu Willoghby Smith, joka oli professori Coramin apulainen.
Ratkaisun juuret ulottuvat Venäjän nihilistipiireihin ja kumoukselliseen toimintaan, ja petturuuteen. Teemassa on yhtäläisyyksiä Kyttyräselkäisen miehen kanssa.
Sherlock Holmes osaa kuvailla syyllistä rikospaikalle pudonneiden voimakkaiden silmälasien avulla.

37. Godfrey Stautonin salaisuus (1904)
Tarinassa Overton tulee pyytämään Holmesilta apua Godfrey Staunton on kateissa. Bon-dekkarissa puhutaan Cambridgen jalkapallon pelaajasta, mutta kyseessä lienee rugby, sillä Overton painaa 100 kg ja puhutaan "three-quartersista", joka oli ammoinen nimitys tietylle rugbypelaajalle, kuten Jaakko Anhavan 2010 käännöksessä hienosti ilmenee.  Rugby-ottelu on Oxfordia vastaan eli yliopistot mittelevät voimiaan. Staunton on erään aatelisen perinnön saaja, ja jalkapalloa pelattiin etenkin työväenluokassa, joka luokka liittyy Stauntonin salaisuuteen. Mitään rikosta tarinassa ei ole.

38. Sir Eustacen kuolema (1904),
Sir Eustace Brackenstall on kuollut ja hänen vaimonsa on sidottu. Hopkins pyytää apua ja Holmes ratkaisee ongelman, mutta ei paljasta syyllistä poliisille. Tässä on kyse kolmiodraamasta tai paremminkin perheväkivallasta.

39. Toinen tahra (1904). Holmesin pitää selvittää erään valtionpäämiehen kirjeen katoaminen. Pääministeri lordi Bellinger on pyynnön takana, Eurooppa-asioiden hoitajan Trelawney Hopen kotoa on varastettu kirje. Tähän liittyy syyllisen kiristys eräällä toisella kirjeellä. Kirje päätyy ammattivarkaalle Eduardo Lucasille, jonka kreoli-vaimonsa murhaa. Syyllinen hankkii kirjeen takaisin, mutta siirtää neliön muotoista mattoa huolimattomasti. Veritahra matossa ja lattiassa ovat eri kohdassa. Kirje palautetaan ja kirjeen varastajaa Holmes ei paljasta.


Yllä olevassa Teoksen teoksessa on kaikki lyhyet tarinat, myös allaolevat

Sherlock Holmesin seikkailut: Viimeinen kumarrus,  juonitiivistelmät
40. Wisteria Lodge, 1908,  Kartanon salaliitto.
Tapahtuu Watsonin mukaan 1892 aikana jolloin Sherlock Holmes oli kadonnut. Scott Eccles niminen henkilö pyytää apua Holmesilta, mutta sekavan seikkailun selvittävät paikallispoliisit. Seudun kartanoon on piiloutunut San Pedron ex. diktaattori, joka murhaa yhden takaa-ajajistaan. Tarinassa on paljon myös voodoo-elementtejä.

41. The Cardboard Box, 1893, Pahvirasia
Susan Cushing on saanut pahvilaatikon postista. Laatikon sisällä on merisuolaa ja kaksi ihmiskorvaa. Sherlock Holmes tutkii korvat nipukoineen ja tehtyineen reikineen. Taustalla on kolmiodraama.

42. The Red Circle, 1911, Punainen ympyrä
Rouva Warrenilla on outo vuokralainen. Holmes havaitsee, että kyse on huoneistoon piilotetusta naisesta, jota mies suojelee. Taustalla on Punainen ympyrä -järjestö. Sherlock tutkii käsialaa. Hän osaa morsetuksen ja italiaa.

43. The Bruce-Partington Plans, 1908, Salaiset piirustukset
Bruce-Partngtonin sukellusveneen piirustukset on varastettu. Tarinassa on poikkeuksellista, että apua pyytää Sherlockin veli Mycroft. Tapahtumavuosi on 1895.

44. The Dying Detective, 1913, Kuoleva salapoliisi
Rouva Hudson kutsuu tohtori Watsonin avioliittonsa toisena vuonna. Holmes on vakavasti sairas. Kyse on huijauksesta, jolla saadaan murhaaja ansaan.

45. Lady Frances Carfax, 1911, Nainen katoaa
Lady Frances Carfax katoaa. Francesin jälkiä seurataan, ja syyllinen on huijarilähetyssaarnaaja, joka tyhjentää naisten pankkitilit. Lady Francesiä yritetään murhata sulkemalla hänet huumattuna ruumisarkkuun.

46.  Paholaisen jalka (1910)
Tarina tapahtuu Cornvallissa 1897, jossa Holmes on lepuuttamassa hermojaan. Tapahtuu selvittämätön kuolemantapaus, jossa sisaruksista yksi kuoli ja kaksi tuli hulluksi ja tämän jälkeen vielä yksi kuolemantapaus. Paholaisen jalka on myrkky, jota syntyy poltettaessa jotakin kuivattua kasvia. Uhri kokee hallusinaatioita tulee hulluksi tai kuolee. Holmes testaa ainetta itseensä ja Watsoniin, ja Watson pelastaa molemmat. Tapaus selviää, ja alkuperäisen murhan tehnyt henkilö kokee myös kuoleman ja sen Holmes jättää rankaisematta.

47. Viimeinen kumarrus (His Last Bow) 1917. Tämä tarina on julkaistu myös nimellä  Sherlock Holmesin sotapalveluksessa.
Sherlock Holmes esiintyy chicagolaisena Altamontina, joka kauppaa saksalaiselle von Borkille salaista aineistoa, ja saa miehen käpälälautaan yhdessä Watsonin kanssa. Tarinan mukaan Sherlock on vetäytynyt mehiläisten hoitajaksi, mutta pääministeri on houkutellut miehen "palvelukseen". Tämä on kirjoitettu ensimmäisen maailmansodan aikana, missä Saksa oli sodassa Britannian kanssa. Novellissa viitataan myös Irlannin sisällissotaan, jossa Saksalla oli sormet pelissä (tämän mukaan), Altamontilla on irlantilaistausta, vaikka oli siis amerikkalainen.

Sherlock Holmesin tapauskansio
48. The Illustrious Client, 1924, Maineikas asiakas
Sir James Domery tulee pyytämän Sherlock Holmesin apua. Pitää estää erään kelmin ja kenraalin tyttären Violet de Mervillen häät. Tarina on tapahtumarikas, eikä häitä vietetä.

49. The Blanched Soldier, 1926, Kalvennut sotilas
Tapahtuu buurisodan jälkeen 1903. Conan Doyle oli itse buurisodassa. Sherlock Holmes valittaa,  kun ystävä on avioitumisen vuoksi muuttanut pois. Tässä on osoitus tarinoiden epäyhtenäisyydestä. Watson oli mennyt naimisiin ennen lyhytjuttuja ja jo muuttanut takaisin.  Tarina on poikkeuksellinen, sillä Sherlock Holmes on tarinan kertoja.
Godfrey Emsworth on kadonnut, mutta tapahtumaan ei liity rikosta vaan spitaalin pelkoa, sitä kuulemma oli sota-alueella. Tässä oli kuitenkin kyse toisesta ihosairaudesta, josta tarinan nimi.


50. The Mazarin Stone, 1921, Kruununjalokivi
Sherlock Holmes puijaa lordi Silviukselta tiedon varastetun kruununjalokiven sijainnista. Hän käyttää apunaan vahakuvaa ja gramofonia, joka oli suhteellisen uusi keksintö.

51. The Three Gables, 1926, Kolmen päädyn talo
Sherlock Holmes auttaa leskirouva Mary Maberleytä. Hänellä on poikansa jämistö, jota yritetään ostaa korkeaan hintaan. Kyse on pojan paljastuksista suhdesotkuista.

52. The Sussex Vampire, 1924 Sussexin vampyyri
Sussexissa perulaisvaimoa epäillään vampyyriksi, sillä hän on imenyt verta poikansa kaulasta. Äiti on kuitenkin vain imenyt myrkkyä toisen vahingoittamisyrityksen vuoksi. Paljon mölyä perheen  mustan lampaan kolttosten vuoksi.

53. The Three Garridebs, 1924, Kolme perinnönjakajaa
Jutussa ilmenee, että Holmes on kieltäytynyt aateloinnista. Häneltä tulee pyytämään apua  John Garrideb niminen asianajaja, jonka pitää etsiä kaksi kaimaansa, jotta saisivat 5 miljoonan perinnön. Loppukahinoissa Watson haavoittuu, mutta selviää pintanaarmulla. Kyse on huijauksesta ja väärän rahan kone on konnan kiikarissa.

54. Thorin silta (1922) -tarinassa miljonääri ja senaattorin Neil Gibsonin vaimo Maria Pinto on murhattu. Syytettynä on perheen kaunis kotiopettajatar neiti Grace Dunbar. Holmes kääntää kolmiodraamaa ja löytää lavastuksen.

55. The Creeping Man, 1923, Konttaava mies
1903 professori Presbury 61-vuotias leski  rakastuu nuorempaan naiseen. Holmes ihmettelee, miksi hänen susikoiransa Roy yrittää purra isäntäänsä. Professori muuttuu aggressiiviseksi ja kulkee nelinkontin. Ratkaisu on nuorennushoito, jossa apinan verestä on tehty seerumia. Vaikutukset tuntuvat humoristisilta, mutta nykyhormoneillakin lienee haittavaikutuksensa.

56. The Lion's Mane, 1926, Leijonanharja
Sherlock Holmes on kertojana, hän asuu jo vuonna 1907 yksin Sussexissa yhdessä taloudenhoitajansa kanssa ja hoitaa mehiläisiä. Harold Stackhurst pitää koulua lähellä ja hänen opettajansa Fitzroy McPherson kuolee, mutta lopulta syyllinen on "leijonanharja" eli hiusmaneetti.

57. The Veiled Lodger, 1927, Huntukasvoinen vuokralainen
Tässä lyhyessä tarinassa Sherlock Holmes kuuntelee rouva Merrilow'n pyynnöstä salaperäisen huntukasvoisen vuokralaisen rouva Ronderin tarinan. Hän kertoo kolmiodraaman, jonka seurauksena sirkuksen leijona on raadellut rouva Ronderin kasvot. Varsin hyvä tarina, jossa selviää, että Sherlock Holmes piti "vastaanottoa" 23 vuotta, joista Watson oli 17 vuotta "mukana".

58. Shoscombe Old Place, 1927, Hautakammion salaisuus
Tässä tarinassa ilmenee, että Watson sijoittaa osan sotavammaeläkkeestään hevosiin tai vedonlyöntiin. Kyse on tuhlaavaisen sir Robert Norbertonin rahahuolista ja tulevista kilpailusta. Kyse on myös erään vainajan piilottamisesta kammioon, mistä tarinan nimi.

59. The Retired Colourman, 1926, Vanha väritehtailija
Tässä tarinassa on  kolmiodraama. Eläkkeellä oleva väritehtailija Josiah Amberley pyytää Sherlockin apua etsimään hänen hehkeää vaimoaan, joka on karannut hänen shakkikaverinsa kanssa. Todellisuudessa on kyse "ovelasta" kaksoismurhasta, johon syyllinen löytyy varsin läheltä. Väritehtailija oli pihi, ja vielä mustasukkainen, mutta tyhmempi kuin Sherlock Holmes.

Lisäksi on vielä Sherlock Holmesin jälkeen jääneet tarinat, osa muutaman sivun mittaisia, kuten Yliopiston myyjäiset, jossa Sherlock Holmes päättelee, että Watsonilta pyydetään avustusta Edinburghin yliopiston myyjäisiin. Sherlock väittää toisin kuin muissa kirjiissa, että Watson olisi lääketieteen kandidaatti eikä tohtori, aiemmin oli mainittu, että Watson olisi väitellyt Lontoon yliopistossa tohtoriksi Afganistanin sodan jälkeen. Vaikea kuvitella, että lääketieteen kandidaatin tasolla pidettäisiin yksityisvastaanottoa Lontoossaa, mutta tämä siis on julkaisematon tarina.

Kuinka Watson oppi niksin,  tarinassa Watson yrittää päätellä Sherlockin saaneen Barlow'n asiakkaaksi, Sherlock kuitenkin on menossa vain hammaslääkäriin. Metodi oli oikea, mutta johtopäätös väärä.

Pitkä mies -tarinassa Sherlock todistaa erään tytön sulhasen syyttömäksi. Hän saa syyllisen tunnustamaan pelottelemalla tätä haamuilla.

Etsintäkuulutettu huijari-tarinassa  Jabez Booth tekee Sheffieldissä sekkipetoksia. Sherlock tutkii imupapereita. Booth yrittää kaksoisroolilla jymäyttää takaa-ajajia. Holmes näkee hämäyksen taakse. Tarinassa Watsonin vaimo  menee Sveitsiin yhdessä Kate Whitneyn kanssa, jonka professorimiestä haettiin pois oopium-luolasta Halkihuulisen kerjäläisen -tarinan alussa.

Lisäksi Arthur Conan-Doyle on kirjoittanut oivan runon arvostelukyvyttömälle kriitikoille.
*******

Jaan näitä juttuja eri lokeroihin
Murha: Laakson arvoitus, Viisi appelsiininsiementä, Kirjava nauha, Autio talo, Tanssivat kuviot, Tulipunainen tutkielma, Paholaisen jalka, Reigaten murhaajat, Tohtorin kotipotilas, Herttuan poika. Kuusi Napoleonia, Musta Pekka, Charles Augustus Milverton, Kultasankaiset silmälasit, Kartanon salaliitto, Pahvirasia, Punainen ympyrä, Salaiset piirustukset, Vanha väritehtailija.
Varkaus: (ryöstö): Punatukkaisten säätiö, Beryllikruunu, Pankkiiriliikkeen kirjanpitäjä, Kruununjalokivi.
Huijaus: Punatukkaisten säätiö, Kadonnut sulhasmies, Rakennusurakoitsijan testamentti, Kolme ylioppilasta, Kolme perinnönjakajaa.
Kaappaus: Kreikkalainen tulkki, Herttuan poika.
Kiristys tai sen uhka: Kuningas pulassa, Tanssivat kuviot, Gloria Scott, Charles Augustus Milverton
Avioliiton estoaie: Kuningas pulassa, Kadonnut sulhasmies, Laakson arvoitus, Kirjava nauha, Lordin häät, Kotiopettajattaren seikkailu, Maineikas asiakas.
Pakkoavioliiton yritys: Yksinäinen polkupyöräilijä.
Diplomatia tai politiikka: Kuningas pulassa, Laivastosopimus, Toinen tahra, Kultasankaiset silmälasit, Salaiset piirustukset.
Ei rikosta: Keltaiset kasvot, Hopeatähti, Mussgravien rituaali, Thorin silta, Godfrey Stautonin salaisuus, Kalvennut sotilas, Kolmen päädyn talo, Sussexin vampyyri (korkeintaan vahingoittamisyritys),  Konttaava mies, Leijonanharja, Huntukasvoinen vuokralainen, Hautakammion salaisuus.

3 kommenttia:

  1. Sherlock Holmes on suosikkini kirjallisuuden salapoliisihahmoista! Olen lukenut kaikki sir Conan Doylen kirjoittamat tarinat sekä muutaman muun teoksen.
    Minusta on kiintoisaa, miten alkuperäiset tarinat käsittelevät erilaisia rikoksia ja tapauksia, joissa lain mukaan rikosta ei ole edes tapahtunut. Ne ovat haastaneet lukijoita miettimään, voivatko lailliset teot olla moraalisesti väärin tai laittomat hyväksyttäviä tietyissä tilanteissa.

    VastaaPoista
  2. Useaa kertaa silmäiltyäni ja pariin otteeseen luettuani. En huomannut yhtä tarinaa. Jos noiden on tarkoitus olla julkaisu järjestyksessä niin tuosta puuttuu Doylen 1915 kirjoittama Valley of Fear eli Kauhun laakso. Järjestyksessä se on neljäs ja viimeinen Conan Dylen kirjoittama Holmes-romaani. prefessori Moriarty yrittää värvätä Yhdysvaltain ammattiyhdistyksiä tukijoiseen ja Sherlock Holmes tietenkin estää Moriartyn suunnitelmat. Tästä seuraa, että tuohtunut Moriarty alkaa jahtaamaan suunnitelmat tärvellyttä Holmesia Viimeisessä tehtävässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, eli tämä sitten puuttuu, ja on kirjoitettu myöhemmin. Tämä pitää ehdottomasti lukea, eli iso kiitos sinulle.

      Poista