Sivut

lauantai 2. huhtikuuta 2011

S.E Hinton: Olimme kuin veljet

S.E Hinton: Olimme kuin veljet, Otava Seven 2005, That was then, this is now, 1971, suomentanut Pirkko Talvio-Jaatinen

S.E  Hintonin  Olimme kuin veljet on jengikuvaus USA:sta.

Päähenkilöt
Bryon Douglas (kirjan minä) asuu USA:ssa. Köyhästä perheestä, jossa on vain äiti ja kasvattiveli Mark.
Mark on kasvattipoika Bryonin kotona. Markin tausta on ankea, vanhemmat ovat ampuneet toisensa.
Bryonin äiti
Mike Chambers, hakattu poika sairaalasta. Kirja on sangen väkivaltainen. Miken hakkaaminen oli epäreilua, koska hän oli juuri auttanut mustaa tyttöä 
M&M, teini (syö M&M-makeisia), mutta siirtyy ikävämpiin aineisiin, pilveen ja LSD:hen.
Cathy Carlson M&M:n isosisko, seurusteli Bryonin kanssa,
Ponyboy Curtis, joka seurustelee Cathyn kanssa lopussa, tuttu kaveri Me kolme ja jengi kirjasta, samalta S E Hintonilta.
Angela Shepard, kännäävä tyttö, jolla on aggressiivisia veljiä.

Juonipaljastuksia, tiivistelmä
Aluksi Mark ja Bryon (päähenkilö ja minäkertoja) ovat Charlien pelibaarissa. Charlie baarin omistaja antaa poikien olla baarissa, vaikka ovat alaikäisiä. Bryon on 16-vuotias ja Mark vuoden nuorempi. Pojat juovat cokista. Tapaavat  M&M:n jolla on siskoja ja veljiä ja on lapsenvahtina ja joka käyttää rauhanmerkkiä. Mark ja Bryon polttavat mm. tupakkaa. Curly Shepard käy M&M:n kimppuun. Mark ja Bryon hakkavat päällekävijät. Bryon etsii töitä, sopii treffit Cathyn kanssa. Mark hakataan. Pelaavat Dirty Davea vastaan biljardia, joka uhkailee heitä kujalla, mutta Charlien poikkisahattu haulikko pelastaa heidät, mutta ei Charlieta, joka ammutaan kuoliaaksi. Kirjassa on siis paljon huumeita ja hakkausta, ja jepareista puhutaan ja ammutaan. Bryon kummastelee aluksi miksei M&M lue pornolehtiä, mutta M&M muuttuu pilviveikoksi  ja sitten vielä muihin aineisiin, joten ei M&M ole mikään puhtopoika.  M&M luisuu kaltevaa pintaa pitkin pohjaa. Jääkö M&M:n  tripille? Se on kirjan yksi avainkysymyksistä ja vaikutti Cathyyn M&M:n siskoon, sitten Bryoniin, joka ilmiantoi Markin, joka kaupitteli kamaa.

Markin suurin ongelma on siinä, että hänen vanhempansa ovat epäonnistuneet eikä Markilla ei ole enää vanhempia, vaan Mark on kasvattina Bryonin kodissa. Mark kuitenkin pilaa oman elämänsä, koska on tehnyt ainakin autovarkauden, josta on ehdonalaisessa, ja edelleen varastaa ja myy huumeita.

Bryonin lähtökohta on parempi, koska hänellä on sentään äiti, joka tosin on sairaalassa. Markilla on vain fantasia cowboysta. Bryonilla on risaista, mutta hän saa homman hetkeksi pakettiin. Bryon on köyhä, mutta menee sentään ostoskeskukseen töihin. Mark on varastellut kuusivuotiaasta alkaen ja on paatunut taparikollinen.

Kirjassa on väkivaltaa, aseita, rikoksia ja huumeita, niistä varmastikin saadaan teemaa selville. Teema on myös vastuunotto, sitä pitää pystyä ottamaan.

Käännekohta: "veljesten" tiet erkanevat, eli kun Bryon ilmiantaa huumekauppiaana toimivan Markin. Bryon jää yksin. Hänen omatuntonsa soimaa.

Kirjan nimi viittaa  Markiin ja Bryoniin. "Olimme kuin veljet" he asuivat yhdessä. Mutta Bryon huomaa, että Mark myy huumeita, ja Bryon siis  ilmiantaa tämän osin kostaakseen Cathyn tapauksen. Mark joutuu vankilaan, ja syyttää tästä Bryonia. Myös äiti syyttää Bryonia, mikä minusta on ihmeellistä, ei yhden ilmoitus tuota kenellekään vankeutta, vaan vankeustuomioon tarvitaan oikeudenkäynti, todisteet ja tuomio. Lisäksi huumeiden myynti on vakava rikos. Kirjan englanninkielinen nimi That was then, this is now viittaa Markin ja Bryonin keskusteluun, kun Mark on vankilassa, hän toteaa että "se oli ennen se, nyt on toisin" ja katkaisee välinsä "veljeensä".

Rehellinen arvioini: en todellakaan tykännyt. En tiedä miksi, opettajat kehuvat ja kriitikot kiittävät. Kirja on juoneltaan epäuskottava, ja on olevinaan hurja, minusta tämän tyyppisissä kirjoissa ei ole yhtään mitään muuta kuin ankeutta, vaikka en ole asunutkaan USA:ssa 1960-luvun lopussa. Kukaan äiti ei voi syyllistää poikaansa huumekauppiaan paljastamisesta. Kuinka alle 15-vuotias voi olla ehdonalaisessa ja riehua kadulla. Miksei ehdonalaisvalvoja puutu asiaan? Nuoria hakataan sairaalakuntoon. Köyhä ei pääse Amerikassa sairaalaan ilman vakuutusta. Missä ovat vanhemmat? Lisäksi bileet, jatkuvat hakkaamiset ja itse asiassa koko kirja on epäuskottava, huono ja moraaliton nuorisosatu. Tämä on vain oma mielipiteeni.

Kirjan teema on myös yhteiskunnallinen epäoikeudenmukaisuus, köyhällä on ankeat olot. Kova työ ei ole välttämättä oikotie onneen Amerikassa, jossa koulutkin ovat maksullisia. Mutta tämä ei tullut mitenkän ilmi, sillä täydenpalvelun sairaalaan pääsivät kaikki nuoret, vaikkei vanhempia näkynyt mailla halmeilla.

Viimeisen sivun jossittelut ovat aivan turhia "Entä jos olisin saanut tietää Markin välityshommat joskus toiste,,, entä jos en olisi tavannut Cathya" Jossittelu on turhaa. Mark mokasi itse pelinsä. Kaveri oli täysin rikollinen luonne johtuen lapsuudesta. Tulevaisuus ei minusta ole Markin ja Bryonin osalta välttämättä ohi. Molemmat ovat nuoria. Aina on mahdollisuus. Toivotaan, että Mark löytää elämälleen suunnan, ja raitistuu ja parantaa tapansa, ja ottaa sen vastuun, joka minusta on olennaista. Bryon otti vastuun omista ratkaisuistaan, vaikka jossittelee.

Hintonin tyyliä näyttää olevan käyttää nimissä tavaroita esim. M&M, ja Me kolme ja jengi -teoksessa Sopapop, ei todellakaan naurata.

Hintonin Taistelukalan bloggaus on TÄÄLLÄ.

Tämä postaus on huonompi kuin kirja, joka minusta oli huono, mutta onneksi lyhyt.

*****


S.E on lyhenne etunimistä Susan Eloise, mutta lyhenne ehkä siksi, että kirjailija on nainen, joka on syntynyt 1948. 

4 kommenttia:

  1. Luin kirjan ja masennuin... Jotenkin olin pahoillani Markille ja Bryonille... Minulla on samanlainen ystävä (öhön hän on myös serkkuni) muttei asu meillä... Jos näin kävisisi (siis minä Bryon ja hän Mark) Siinä mä olisisin jo tullut hulluksi... Karua elämää mutta en vain voi olla rakastamatta Hintonia... Kun luin Me Kolme Ja Jengin masennuin XD, kun luin Kesyttämättymät siitä jäi kysymys "Miten jatkuu?", kun luin TEXin arvelutti Mason... Aloitin Vamppyyrin Palelian jätin kesken 5 sivulla koska halusin lukea ensin tämän Olimme Kuin Veljet 3 syystä 1.) Vamppyyrin palvelia oli äidinkielen luokasta lainattu ja Olimme kuin veljet oli kirjaston (laina-aika oli vähissä) 2.) Alussa kerroin serkustani niin siinä tuli sellainen olo "kertoisisikohan tuo meistä?" 3.) Vamppyyrin palvelia oli pelottava ja en vielä halunnut lukea sitä oikein... RAKASTAN SUSAN.E.HINTONIN KIRJOJA VAIKKA NIISTÄ TULEE MASENTUNUT MIELI!!!!! (juu en ole masentunut vain vähän maassa/peloissani/sekaisin tilanteesta) :D

    VastaaPoista
  2. Samaa mieltä. Huono kirja. Koulussa pakotetiin lukemaan mutta en aio lukea loppuun. Sain tarpeeksi tietoa postauksesta eli kiitos sinulle.

    VastaaPoista