torstai 9. kesäkuuta 2016

Tietohaaste ja haaste
Olli Mäenpää: Julkisuusperiaate, WSOYpro 2009, sivumäärä 402.

Tämä on perusteos, joka on varsin tyhjentävä esitys asiasta ja minusta jokaisen julkista valtaa käyttävän olisi osattava "ulkoa" ainakin omaan virkaansa liittyviltä osiltaan.

Kirja alkaa toteamuksella " Julkisyhteisöjen toiminnassa noudatetaan julkisuusperiaatetta. Tämän periaatteen mukaan jokaisella on halutessaan oikeus saada tietoa  julkisesta vallankäytöstä ja viranomaisen muusta toiminnasta".

Tämä on hyvä lähtökohta. Julkisuusperiaate on kirjoitettu perustuslakiin, ja on yhteiskuntamme perusperiaatteita. Yksityisyys on myös perusoikeus, joka rajoittaa esim. tietojen julkistamista esim. internettiin. Mutta oikeus saada julkista tietoa on julkisuuslaissa turvattu. Julkisuusperiaate on julkisuuslain alussa "Viranomaisten asiakirjat ovat julkisia, jollei tässä tai muussa laissa erikseen toisin säädetä", poikkeukset ovat lain 24 pykälässä. Laki edelleen määrittää, että "Jokaisella on oikeus saada tieto viranomaisen asiakirjasta, joka on julkinen." Tämä on juuri aiemmin mainittu "halutessaan oikeus saada tietoa ", miten tieto annetaan,  on laissa määritelty. 

Julkisuuslaki on yleislaki, eli esimerkiksi verotietojen julkisuutta määritellään erityislaissa. Eriyislaki menee yleislain edelle. Virkamiehen on muuten minusta osattava Hallintolaki ulkoa, joka vaikka on yleislaki, sisältää hyvän hallintotavan kuvauksen ja ohjeet siitä, miten ei saisi menetellä.

Kirja on varsin kattava eikä yllä oleva osuus ole kuin raapaisu, teoksessa käsitellään nimensä mukaisesti julkisuusperiaatetta, julkisuuslain soveltamista, julkisuuden toteuttamista, ja salassapitoa. Itse asiassa Olli Mäenpää on omalla erityisalueellaan maamme kärkikaartia, minusta ykkönen. 

Kirjassa on hyvä sisällysluettelo, ja aakkostettu asiahakemisto.
Mauri Saarinen: Työsuhteen pelisäännöt, Talentum 2012, sivumäärä 579,

Mauri Saarinen on laatinut tuhdin tietopaketin koskien työsuhteen pelisääntöjä. Teos sopii kaikille esimiehille ja luottamusmiehillekin ja miksei työntekijöille.
Teoksen aluksi on selvitetty työsuhdeasioiden lähteet "tärkeysjärjestyksessä", kenttä on hieman hajanainen, sillä listassa on kaksitoista eri normistoa, joista tärkein on Perustuslaki, sitten EU-säännökset ja sitten ehdottomat Suomen lain säännökset. Palkanmaksuasioiden kannalta on tärkein työehtosopimus.  Näiden kahdentoista jälkeen listan 13:s on työnantajan työnjohtovaltansa perusteella antamat määräykset.

Työpaikan haku ja työsopimuksen teko on kakkosluvun aiheena, eli työnantaja hakee työsuhteeseen henkilöä. Luvussa on 102 sivua, ja tämän luettuaan osaa ottaa kaikki tarpeelliset asiat huomioon, kun rekrytoi, mitä saa kysyä, miten valitaan, miten kohdellaan tasapuolisesti, mutta uskallus työllistää, luultavasti laskee.

Kolmas luku sisältää työntekijän velvollisuudet ja työnantajan työnjohto- ja valvontaoikeuden, neljännessä luvussa käydään läpi työnantajan velvollisuudet, lisäksi käydään läpi, työsuhteen päättäminen, työaika, vuosiloma, perhevapaat, ja työntekijän sosiaaliturva. 

Kirjassa on hyvä aakkostettu asiahakemistoSuomi-Ruotsi kuvasanakirja, kuvitus on Judy Hensmanin ja käännös Sakari Lintisen, Satukustannus Oy 2004, sivumäärä 90, ja lisäksi suomenkielinen sanalista ja sanan sivunumero.

Vaikka olen lukenut koulussa ruotsia, en pärjää Ruotsissa, ongelma on siinä, että kaikkein tavallisimpia sanoja en muista tai en edes osaa.

Tässä kirjassa, joka on tarkoitettu lapsille, on mainittu esimerkiksi kehon osat, en midja on vyötärö, leuka on en haka, sitten on vaatteet, huonekalut, toilettivälineet ja paljon tavallisia sanoja, eläinten nimiä, kasveja ja arkisia jokapäiväisiä sanoja. Koulussa kyllä opetetaan, mikä on maailmansota, ydinsota, ekokatastrofi, hiilidioksidi, voimalaitos, valtatie, mutta ei sitä, mikä on kimalainen, voikukka, hippiäinen, räytäspääsky tai uuhi.

Tätä oli kiva lukea, olen lähdössä kesällä Ruotsiin ja olen verestänyt ruotsin kielen ruosteista taitoa erilaisin aktiviteetein, tämä on yksi niistä.


Star Wars - vuosikirja 2015 maksoi 7:95 ja se sisältää takakannen mukaan paljon Star Wars -tietoa. Pohdin pitkään ostanko tämän, toteutus vaikutti suunnatun alle kymmenvuotiaille. Tässä on kuitenkin aika paljon tietoa ja ostin lehdykän, mutta aika vähän sitä olen lukenut.

Tehtäviä on myös pikkuväelle, itse en ole tehnyt niitä vielä.


Takakannen Yoda-kuvasta pidän vähemmän kuin etukannen Darth Vaderista. Hahmona Yoda on tosin suosikkini, varsinkin episode 5:n Yoda.

Kävin katsomassa kahdesti The Force Awakensiä. Pohdin onkohan Rey Luken tytär? Star Wars -genressä olen väliinputoaja, alkuperäiset filmit ovat eri-ikäisten suosikkeja, ja vain Kloonien hyökkäyksen ja Sithin koston olen nähnyt ensi-illassa, The Force Awakensin ensi-iltaan oli liput, mutta en saanut töistä lomaa. En myöskään ole lukenut Jude Watsonin Jeditehtäviä kuin yhden kirjan. TV;stä ja DVD:ltä olen alkuperäisen trilogian katsonut monesti.Pekka Tuomikosken Talviolympialaiset kolmessa vartissa on hauska teos, etenkin vanhat valokuvat ovat arvokasta kansanperinnettä. Kirja on painettu Sotshin talvikisojen 2014 alla. Talvilajeja oli olympiakisoissa jo ennen Chamonixin 1924 -kisoja, mutta siitä alkaen talvilajit ovat olleet talvikisoissa ja kesälajit kesäkisoissa. 1990-luvulla olympiakisojen rytmi muuttui, eli kisat järjestettiin eri vuosina. Chamonixin kisat olivat aluksi nimellä "talviurheiluviikko", jossa pelattiin mm. curlingia, joka vasta nyt on tullut jäädäkseen kisojen ohjelmaan. Jo  Lontoon kesäkisoissa vuonna 1908 taitoluisteltiin. 1908-kisoissa muuten oli lajeina ilmeisesti myös köydenveto ja poolo (ilmeisesti hevospoolo), sekä kaksi eksoottista mailapeliä eli racquets (jota pelattaneen tennismailan tapaisilla mailoilla) sekä jeu pe paume.(joka on tenniksen edeltäjä, jossa on seinät kuin squashissa?)

Osallistun tällä Kirjavuoren tietokirja -haasteeseen. Luen muitakin tietokirjoja, mutta työkiireistä johtuen nyt vähemmän.

Sain saman haasteen myös:
Kirjakaapin kummitukselta Jonnalta täältä
Marjatalta tietohaaste täällä
Kaisa Reetalta täältä

Työkiireistä johtuen haastevastaus on vähän torso, mutta tällä mennään. Kiitos kun haastoitte ja muistitte. Yritin hakea tähän jotain erilaista.

Lopuksi vielä Kirja vieköön haaste Riitta K:lta täältä.


1. Kirjoita postaus palkinnosta logoineen

2. Kerro lyhyesti kuinka aloitit bloggaamisen
Päätin vain, että aloitan ja aloitin, tietämättä mihin hienoon tämä johtaa.

3. Anna ohjeita aloitteleville bloggaajille
Rohkeutta, sinnikkyyttä, kun blogille tulee lukijoita tarvitaan ripaus itsekritiikkiä, paljon rohkeutta ja sinnikkyyttä (ja sinisilmäisyyttä). Itsekritiikkiä ja "lakitietoutta" tarvitaan siksi, että aloittelijankin blogi näkyy kaikkialla. Kun blogiharrastus on pidemmällä, kannattaa pohtia, säilyttääkö kaikki tekstit.

4. Mainitse ja linkitä blogi, joka sinut nimesi
Kirja vieköön -blogilta haaste Riitta K:lta täältä.
Mukava suhteellisen uusi, mutta asiantunteva  kirjablogi :)

10 kommenttia:

 1. Huomenta Jokke!
  Olipas nätti (ja kohtelias!) luonnehdinta blogistani :) Kiitos. Torstai on toivoa täynnä - mukavaa päivää!

  VastaaPoista
 2. Heti alkuun hyvät ja kaikille sopivat tietokirjat, tosin täytyy sanoa, kun lakiasioista puhutaan, että ne muuttuvat ja parempi pysytellä perässä. Kasvatusalalla lait muuttuvat tänä vuonna, joista en tuolla työpaikoilla kuule mitään puhuttavan, ihme ja kumma.
  Pitääpä alkaa opetella lastenkirjoista ruotsia, kun en osaa puhua sitä, vaikka olen yliopistoruotsinkin suorittanut. Luen kyllä ruotsinkielistä tekstiä sujuvasti, eihän sitä joka sanaa tarvitse osata :)
  Vanhemmat Star Warsit olen katsonut, mutta en uusia.
  Kiitos postauksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa onko peruskoulussa tai varhaiskasvituksessa muutoksen tuulia, en ole asiaa seuranutkaan, mutta varmasti pitäisi. Taannoin muuttui ainakin oppilashuoltoa säätelevä laki.
   Puhuminen on aina ymmärtämistä ja lukemista vaikeampaa :)

   Poista
  2. Nythän muuttuu melkein kaikki ja oppilaiden osallisuuden huomioiminen on numero yksi :) Se pitää huomioida kaikessa.
   Minun sukulaiset monenpolven amerikansuomalaiset puhuvat suomea sujuvasti, mutta eivät kirjoita, eivätkä lue tekstiä. Ehkä Suomessakin pitäisi kiinnittää opetuksessa enemmän puhumiseen...

   Poista
  3. Ahaa, katsoin niin Varhaiskasvatuslakiin on ainakin tulossa muutoksia ainakin henkilömitoituksen osalta ...

   Poista
 3. Mai mainitsi tuolla, että kasvatusalalla lait muuttuvat, mutta niistä ei työpaikalla puhuta. Muistelen, että ei puhuttu koulutuksessakaan. Se on aika hämmentävää. Star Warseista pidän eniten niistä vanhimmista. Tuo uusin oli mielestäni turhaa vanhan juonen toistoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten yllä totesin, niin tämä kasvatusalan lakimuutospaketti on mennyt ohi, taannoin tuli oppilashuoltoon muutoksia ja muutoksia opettajien kurinpitovaltuuksiin. Opetushallitus on julkaisemassa järjestyssääntöjen pohjat.
   Itsekin pidän esniten alkuperäisestä episodeista, niitä katson mielelläni. Episode 7 sai ristiriitaisia ajatuksia. Pidin eniten uudesta droidista BB8:sta, alkukohtauksessa oli Max von Sydow, jonka rooolinimi oli Lor San Tekka, hän oli vakuttava hahmo, mutta hänet valitettavasti tapettiin.

   Poista
 4. Mielenkiintoisia kirjoja, Jokke!
  Minulla on myös vielä jonkin verran työelämään liittyviä tietokirjoja, ainakin Peruskoulun historia ja jotain Opetus 2000-sarjan teoksia.
  Hyvää kesäloman aloitusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)

   Kiitos, loma alkaa juhannuksesta, ja tänä vuonna voi olla lomalla elokuun alkuun asti.

   Poista